Любарський районний відділ державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Житомирській області інформує, що з 29 серпня 2018 року набуде чинності Закон України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання».

Новації Закону:

 

МОЖЛИВІСТЬ ПІДВИЩЕННЯ РОЗМІРУ АЛІМЕНТІВ

Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

При цьому, суд не обмежується розміром заробітку (доходу) платника аліментів у разі встановлення наявності у нього витрат, що перевищують його заробіток (дохід), і щодо яких таким платником аліментів не доведено джерело походження коштів для їх оплати.

Розмір аліментів, визначений судом або за домовленістю між батьками у твердій грошовій сумі, щорічно підлягає індексації відповідно до закону, якщо платник і одержувач аліментів не домовилися про інше. За заявою одержувача аліментів індексація може бути здійснена судом за інший період.

 

ВИТРАЧАННЯ АЛІМЕНТІВ

Контроль за цільовим витрачанням аліментів здійснюється органом опіки та піклування у формі інспекційних відвідувань одержувача аліментів, порядок та періодичність здійснення яких визначаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері усиновлення та захисту прав дітей. За заявою платника аліментів (крім тих, які мають заборгованість зі сплати аліментів) інспекційні відвідування одержувача аліментів здійснюються органом опіки та піклування позапланово, але не більше одного разу на три місяці

 

ПОСИЛЕНО КРИМІНАЛЬНУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕСПЛАТУ АЛІМЕНТІВ

 

Кримінальний кодекс України доповнено статтею 3892 - злісне ухилення особи від відбування адміністративного стягнення у виді суспільно корисних робіт - карається позбавленням волі на строк до двох років.

Кримінально-виконавчий кодекс України: частину другу статті 118 доповнено абзацом першим, зокрема обов’язком засуджених до позбавлення волі, які мають заборгованість за виконавчими документами, працювати в місцях і на роботах, які визначаються адміністрацією колонії, до погашення такої заборгованості.

 

 

 

Любарський районний відділ ДВС

ГТУЮ у Житомирській області