Фото без опису

У МЕЖАХ ПРОЕКТУ «Я МАЮ ПРАВО» ВІДДІЛ “ЛЮБАРСЬКЕ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ"ІНФОРМУЄ:

          Крадіжка електричної енергії має бути підтверджена експертизою

 

Крадіжка електричної енергії – правопорушення. Але факт втручання споживача у роботу приладів обліку має бути підтверджений експертизою.

Споживач енергії несе відповідальність за порушення умов договору з енергопостачальником та Правил користування електричною енергією, виконання приписів державних інспекцій з енергетичного нагляду за режимами споживання електричної та теплової енергії згідно із законодавством України.

Факт втручання споживача у роботу приладів обліку, у тому числі й дій споживача, які призвели до зміни показів приладів обліку, зокрема і шляхом впливу магнітного поля, у разі невизнання ним такого факту, в обов'язковому порядку має бути підтверджений експертизою.

Та обставина, що постачальник провів розрахунок обсягу необлікованої електричної енергії не позбавляє його обов'язку довести сам факт порушення з боку споживача та причинно-наслідкового зв'язку між порушенням і споживанням необлікованої електричної енергії (крадіжка електричної енергії).

Таким чином, енергопостачальник має довести у встановленому порядку факт порушення споживачами послуг з постачання електроенергії Правил користування електричною енергією для населення, які призвели до використання необлікованої електричної енергії.

Така ж правова позиція викладена і в Постанові Верховного Суду від 11 липня 2018 року у справі № 336/6535/16-ц    (http://reyestr.court.gov.ua/Review/75345616).

Виникли питання, за юридичною консультацією звертайтесь доЛюбарського бюро правової допомоги за адресою: смт. Любар, вул. Незалежності, 39 (4-й поверх), або телефонувати за номером (04147)2-10-62.

Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» - на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213 103 (єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).