Фото без опису   Африканська чума свиней — гостропротікаюча контагіозна хвороба, яка характеризується лихоманкою, геморагічним запаленням внутрішніх органів та великою смертністю - до 100%.

Збудником хвороби є вірус, надзвичайно стійкий у зовнішньому середовищі. У крові трупів він зберігається до 465 днів. Хвороба вражає свиней усіх вікових груп незалежно від пори року та умов утримання, а також диких свиней. Зараження проходить при контакті з хворими тваринами, а також через відходи м’ясопере- робних підприємств, харчові відходи, при контакті обслуговуючого персоналу з хворими тваринами. Перенощиками хвороби можуть бути коростяні кліщі, мухи, дика птиця, звірі, собаки, коти тощо. Джерелами інфекції можуть стати продукти свинини, завезені з неблагополучної зони.

Симптоми хвороби: інкубаційний (прихований) період триває 2-3 дні, харак­теризується підвищенням температури тіла, яка не проходить до смерті тварини. Хворі тварини неспокійні, безпричинно збуджені, мають припухлість повік, у внут­рішніх куточках очей накопичується коричневий ексудат. Найбільш виражені озна­ки хвороби спостерігаються на 3- 4 добу. Тварини здебільшого лежать, мають хит­ку ходу, помітне м’язове тремтіння. Дихання поверхневе, часде, задишка, кашель, слизово - серозні витікання з носа. Видимі слизові оболонки мають синюшній відтінок, набухлі, у роті крапкові крововиливи.

Перед смертю у тварин посилюється синюшність шкіри біля вух, внизу живота, на кінчику носа, навколо статевих органів, кінцівок та хвоста. Згодом шкіра набу­ває багряно - фіолетового відтінку, з’являється багато крововиливів у вушних ра­ковинах, нижній частині живота, на кінцівках. На вухах виникають гематоми та некрози шкіри. У продовж хвороби тварина мало їсть або ж зовсім відказується від корму. Спостерігаються;явища дизентерії, блювоти, кал з домішками крові. Іноді тварин судомить, починаються конвульсії та паралічі. Хвороба триває від 3 - 4 до 7 -14 днів і закінчується смертю. Лікування та специфічної профілактики проти цієї хвороби немає в жодній країні світу.

При виявлені ознак такого захворювання, потрібно негайно звернутися до вете­ринарного працівника за місцем проживання, або в найближчу ветустанову району, але в ніякому разі не приховувати фактів загибелі свиней.

Телефон гарячої лінії в районній лікарні держветмедицини 2-27-37

Любарське районне управління Головного управління Держпродспожнвслужби в Житомирській області