Фото без описуПАМЯТАЙТЕ ПРО ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ ПРИ СВЯТКУВАННІ НОВОРІЧНИХ ТА РІЗВЯНИХ СВЯТ

 

Незабаром новорічні свята, які принесуть в кожний дім радість та надії, та кращі зміни в житті. Чуднівське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Житомирській області  звертається до страхувальників, посадових осіб та працівників об’єднаних громад і нагадує вимоги правил безпеки та охорони праці під час святкування Новорічних та Різдвяних свят на підприємствах, організаціях в навчальних та дошкільних закладах .

Невід’ємним атрибутом зимових свят є ялинка. Перш ніж встановити у себе на роботі або вдома лісову красуню, необхідно потурбуватися про те, щоб перебування «гості» було безпечним для мешканців оселі. Щоб уникнути пожежі у вашій оселі під час Новорічних свят, ялинку слід розмістити на стійкій основі: на підставці, в посудині з піском, так, щоб вона не перешкоджала виходу з приміщення та знаходилася на відстані не менше півметра від систем опалення, телевізорів, приймачів, магнітофонів або легкозаймистих матеріалів. Це необхідно зробити на той випадок, щоб при виникненні пожежі, полум'я не перекинулося на легкозаймисті речі.

 

 

ЩОБ НЕ ТРАПИЛОСЬ БІДИ:

Не встановлюйте ялинку на шляхах евакуації;

Не встановлюйте ялинку поблизу опалювальних приладів, телевізорів, приймачів, магнітофонів;

Встановлюйте ялинку на стійкій основі: на надійній підставці, в посудині з піском, подалі від штор, гардин та інших предметів, які легко піддаються вогню;

Не прикрашайте ялинку целулоїдними іграшками, а також марлею, ватою, папером не просоченими вогнезахисною сумішшю;

Прикрашайте ялинку тільки електричними гірляндами промислового виготовлення купленими у спеціалізованих крамницях, а не на ринках, де часто-густо зустрічається неякісний товар;

Обов'язково перевірте справність електричного проводу, його ізоляцію;

Напруга лампочок не повинна перевищувати 12В, а потужність 25Вт;

Гірлянди потрібно закріплювати надійно, бо при падінні від поштовху чи протягу вони можуть стати причиною пожежі;

Не дозволяйте дітям самостійно включати електрогірлянди;

Ні в якому разі не застосовуйте в приміщенні свічки, бенгальські, вогні, відкритий вогонь, феєрверки, вибухонебезпечні хлопавки, петарди та ін;

Не одягайте дітей в костюми з легкозаймистих матеріалів, не залишайте малюків одних, без нагляду дорослих;

Хвою яка ообсипалася з ялинки треба відразу прибирати - вона, як порох, може спалахнути від будь-якої іскри;

Ніколи не прикрашайте свічками новорічну ялинку! Це неминуче призводить до пожежі;

Не залишайте запалені свічки без нагляду, будьте особливо уважні, якщо в будинку є діти і домашні тварини;

Не ставте свічки поблизу легкозаймистих предметів. Використовуйте стійкі підсвічники, зроблені з негорючих матеріалів;

Не залишайте без нагляду ввімкнені в електричну мережу електроприлади.
 

Пам’ятайте при перебуванні на підприємстві увага і обережність для працівників є основними засобами профілактики виробничого травматизму, не тільки в зимовий період, але протягом усього трудового процесу. Дотримання вимог інструкцій з охорони праці, правил безпеки запобігає травмуванню працівників у перемінливу погоду, в снігопад, відлигу, хуртовину чи ожеледицю. Тому виходячи на вулицю, потрібно контролювати кожен свій крок. Особливо обережним потрібно бути на вході до установ і споруд, при будівництві яких використовувалась плитка, на автотранспортних зупинках. Як правило, травма – це результат падіння, і часто – неправильного падіння.. Під час пересування пішки в ожеледицю, необхідно дотримуватись основних правил поводження: пересувайтеся тільки по  тротуарах та пішохідних доріжках;вдягайте зручне взуття на низьких підборах та неслизькій підошві; дивіться під ноги та обходьте небезпечні місця, ходіть не поспішаючи; будьте  уважними під час переходу проїжджої частини дороги та пересування по східцях;ступайте на всю підошву взуття, ноги розслабте в колінах; при переході по обледенілій поверхні не підіймайте високо ступні ніг, а робіть рухи подібно ковзанню; не носіть, по можливості, в руках тяжкі речі та не тримайте руки в кишенях; тримайтеся подалі від будинків – ближче до середини тротуару з метою попередження травмування від падіння з даху снігу, бурульок тощо.

 У зв’язку з цим суб’єкт господарювання має забезпечити належний стан охорони праці та пожежної безпеки на об’єктах господарювання, забезпечити безпечні умови праці під час проведення масових заходів для працівників та дітей; підтримувати дороги, проїзди та пішохідні доріжки на підприємстві у чистому та справному стані, своєчасно посипати їх матеріалами проти ожеледиці; здійснювати своєчасне очищення дахів будівель та споруд від снігу, знищення бурульок і льодових наростів. У разі неможливості позбавитися від бурульок, забезпечити обмеження доступу людей до небезпечних ділянок з вивішуванням відповідних попереджуючих знаків та написів; максимально обмежити виконання робіт працівниками на відкритому повітрі, а також тих робіт, які пов’язані з переміщенням між віддаленими виробничими об’єктами тощо; забезпечити всіх працівників, в першу чергу тих, які виконують роботи на відкритому повітрі теплим спецодягом та спецвзуттям; провести перевірки всіх електро-(газо)опалювальних приладів, у разі невідповідності їх вимогам безпеки – вилучити з експлуатації, відремонтувати чи замінити справними; провести перевірки газових приладів, пічного опалення на наявність тяги в димових та вентиляційних каналах. Провести інструктаж з безпеки виконання робіт; заборонити використання саморобних опалювальних приладів для обігріву адміністративних та виробничих приміщень, які не відповідають вимогам безпеки та пожежної безпеки; не допускати випуск на лінію транспортних засобів, які знаходяться в технічно несправному стані, а також водіїв які не пройшли в установленому порядку передрейсових медичних оглядів;  не допускати випадків використання відкритого вогню для обігріву двигунів та паливних систем. Відпрацювати з працівниками дії згідно з планами евакуації людей у разі виникнення пожежі.

При перших ознаках пожежі – не панікуйте.

Спочатку треба визначити, що саме горить.

• негайно повідомити пожежну охорону за телефоном 101 або через операторів мобільного зв'язку

• прийняти термінові заходи по евакуації людей

• відключити від електроживлення електроприлади (гірлянду, ТВ та ін. за винятком системи протипожежного захисту)

• прийняти міри по гасінню пожежі первинними засобами пожежогасіння

• при загорянні штучної ялинки категорично забороняється братися за неї руками, краще накинути на неї щільну тканину (ковдру

Правила безпеки під час проведення масових заходів

Найбільша небезпека в місцях скупчення великої кількості людей — масова паніка та втеча натовпу. У натовпі люди змінюються. Охоплені панікою, вони думають тільки про власний порятунок. Паніка може виникнути під час пожежі, бійки, аварії. Це може трапитись навіть при вимкненні світла. Всіма засобами боріться з панікою. Поведінка під час виникнення паніки. Не робіть різких рухів, не бігайте, не галасуйте. Головне — не дозволяйте емоціям скувати твою волю та відібрати всіляку можливість діяти розумно і цілеспрямовано. Необхідно, щоб голова була ясною. Звільніться від довгого шарфа, щоб уникнути задушення. Застебніть на одязі всі ґудзики та «блискавки», щоб ні за що у натовпі не зачепитися. Руки завжди тримайте вільними, зігнутими у ліктях та притиснутими до тіла. Не чіпляйтеся за дерева, стовпи, огорожі, щоб не зламати руки. Міцно тримайтеся на ногах, уникайте падіння. Впавши на землю, скрутіться у клубок «калачиком», ляжте на бік, закрийте руками голову та потилицю. Опинившись на землі, спробуйте негайно підвестися. Встаючи, підтягніть до себе руки та ноги, різко підніміться вперед та вгору. У натовпі захищай груди піднятими ліктями. Ніколи не намагайся йти проти натовпу, вибирайся з нього вздовж напрямку руху. Небезпечні: вітрини, грати, стовпи, дерева — все нерухоме. Не можна: чіплятися руками за щось; намагатися підняти речі, що впали на землю. Треба:застібнутися; викинути сумку, парасольку; руки повинні бути вільними.
 

Правила безпеки користування піротехнічними засобами.

Ще одну «новорічну небезпеку» складають піротехнічні вироби. В останні роки святковий арсенал суттєво поповнився і зимові свята важко уявити без всіляких петард, ракет і різноманітних салютів. Головними споживачами «запальної» продукції є діти. Бо саме вони найбільше чекають від Нового року не тільки подарунків, але й яскравого, феєричного свята. А феєрії святкуванню, за дитячім сценарієм, повинні додати саме хлопавки, бенгальські вогні, салюти, ракети, римські свічки, великі та малі петарди.

1. При купівлі піротехнічних виробів обов'язково ознайомтеся з інструкцією, вона повинна бути на кожному виробі. Якщо немає інформації щодо використання - то виріб є не сертифікованим, тому користуватися ним небезпечно.
2. Перевірте термін зберігання виробу, його встановлює сам виробник, і ніхто не має права цей термін продовжити. Сьогодні торгівля пропонує широкий вибір різноманітної піротехніки, в основному китайського, корейського і, частково, вітчизняного виробництва. На багатьох подібних виробах вказані вікові обмеження.
3. Ті, які не призначені для використання дітьми молодше 16 чи 18 років, купувати не слід. Обов'язково перевірте, чи не пошкоджена упаковка виробу, чи не має пошкоджень сам виріб.
4. Щоб запобігти неприємним наслідкам від "спілкування" з піротехнічними виробами, необхідно пам'ятати і дотримуватися правил пожежної безпеки при використанні піротехнічних виробів. Запуск петард, феєрверків, ракет забороняється проводити всередині приміщення, з балконів та поблизу житлових, господарських будівель, новорічних ялинок.
5. Піротехніку не можна зберігати поблизу приладів опалення (батарей, газових, електричних плит), не варто носити вогненебезпечні вироби у кишенях. Не можна розбирати вироби чи піддавати їх механічним впливам. Не можна курити, працюючи з піротехнічними виробами, а також знаходитись в нетверезому стані
6. Щоб запобігти жахливим наслідкам від розваг з піротехнікою, необхідно попередити нещасні випадки. Адже під час бурхливої передноворічної торгівлі на ринках міста, яка пропонує широкий вибір різноманітної піротехніки, мало хто помічає підлітків, які товчуться біля прилавків. Вони жваво спілкуючись, купують хлопавки, петарди, ракети. На жаль, продавець не замислюється, до яких рук потрапляє цей вогневий асортимент. Не всі знають, що температура бенгальського вогню сягає 1100 градусів, його іскри на відстані півметра охолоджуються лише на 60 градусів. Викид полум'я хлопавки досягає декілька десятків сантиметрів.

Отже, як бачимо, основні правила пожежної безпеки прості і не потребують великих матеріальних затрат. Треба буде уважно вивчити їх, адже знання та виконання цих правил є запорукою безпеки вашого життя та життя ваших дітей, а також отримання справжнього задоволення від свята, яке принесе благополуччя та радість до вашої оселі.

 

Правила поведінки на льоду

На водоймах безпечним вважається лід (при температурі повітря нижче 0°С):
- для одного пішохода -лід синюватого, або зеленуватого відтінку, товщиною не менше 5-
7 см; для групи людей (масові переправи пішки) — товщиною не менше 15 см , при масовому катанні на ковзанах - 25 см; для переправи вантажного автомобіля - 35-55 см, трактора - 40-60 см. Міцним льодом вважається прозорий лід з синюватим або зеленуватим відтінком при товщині 12 см. Міцність льоду пропонується перевіряти пішньою. Якщо після першого удару лід пробивається і на ньому з’являється вода, то вихід на лід забороняється. Не дозволяється перевіряти міцність льоду ударами ніг. При пересуванні по льоду треба бути обережним, уважно стежити за його поверхнею, обходити небезпечні і підозрілі місця (швидка течія води, вмерзлі в лід кущі, траву та ін.).

Не дозволяється виходити на лід у нічний час. Під час групового переходу по льоду необхідно рухатись на відстані 5-6 метрів один від одного і уважно стежити за тим, хто іде попереду. Переходити водойми на лижах дозволяється тільки після перевірки міцності льоду. З метою забезпечення безпеки при пересуванні на лижах по льоду необхідно відстебнути кріплення лиж, зняти петлі лижних палок з кистей рук, наплічник тримати на одному плечі. Кататися на ковзанах дозволяється тільки на спеціально обладнаних катках. Суворо забороняється кататися на льоду дітям без нагляду дорослих, або самостійно виходити на лід.

Надання допомоги людині, яка провалилась під лід

Якщо на ваших очах на льоду провалилася людина, негайно сповістіть, що йдете на допомогу. При наданні допомоги людині не можна рухатися до неї у повний зріст, тому що існує небезпека самому потрапити в біду. До потерпілого потрібно наближатися лежачи, розкинувши руки і ноги. Для надання допомоги можна використовувати підручні дошки, драбину, жердини та ін. Лежачи на одному з таких предметів, закріплених з одного боку мотузкою за щось на березі чи за край криги, надаючий допомогу повільно просувається до потерпілого на відстань, що дозволяє йому подати мотузку, пояс чи багор. Потім, надаючий допомогу відповзає назад і поступово витягує на лід потерпілого.
При наданні допомоги в місцях, де є промоїни чи битий лід, використовуються спеціальні засоби - рятувальні шлюпки на полозках, на яких наближаються до потерпілого за допомогою кішки та багра. Якщо для надання допомоги немає нічого, тоді 2-3 чоловіка лягають на лід ланцюжком, наближаються до потерпілого, тримаючи один одного за ноги, а перший з них подає потерпілому ремінь, одяг, тощо. Медична допомога людині, яка провалилася під лід і врятована, повинна бути направлена на запобігання подальшого переохолодження та зігрівання. Якщо ви провалилися на льоду річки або озера
Широко розкиньте руки по крайкам льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Дійте рішуче і не лякайтеся, тисячі людей провалювалися до вас і врятувалися.
Намагайтеся не обламувати крайку льоду, без різких рухів вибирайтеся на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги. Головне - пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори.
Вибравшись із льодового пролому, відкотіться, а потім повзіть в той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена. Незважаючи на те, що вогкість і холод штовхають вас побігти і зігрітися, будьте обережні до самого берега, а там не зупиняйтеся, поки не опинитеся в теплі.

Дослухайтесь до корисних порад і це допоможе Вам безпечно зустріти і провести Новорічні та Різдвяні свята.

Шановні громадяни! Будьте вкрай обережні, бережіть своє життя та життя своїх близьких! Дотримуйтеся правил безпеки життєдіяльності, привчайте до цього дітей! Пам’ятайте: ваше життя – у ваших руках, намагайтеся зробити все можливе, щоб зберегти його.

 

 

 

Страховий експерт з охорони праці                                   Петро Побігайло