Фото без описуЛюбарська селишна рада інформує:

 

  З 1 січня 2019 року набули чинності зміни до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», в статті 11 якого було зазначено, що з 1 січня 2019 року житлові субсидії виплачуються споживачу в грошовій формі, в порядку встановленому Кабінетом Міністрів України. Було кардинально змінено механізм виплати житлових субсидій - якщо раніше бюджет сплачував напряму підприємствам, то тепер ці кошти повинні сплачуватися нашим громадянам.

     Відповідно до цього рішення впровадження грошової форми надання пільг і субсидій здійснюється поетапно, зокрема, з 1 січня 2019 року у грошовій формі надаються субсидії тим домогосподарствам, які вперше звертаються за її отриманням. З травня 2019 року субсидії надаватимуться у грошовій формі усім домогосподарствам, які їх отримуватимуть у неопалювальний період, а також планується розпочати надання у грошовій формі пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Таким чином, з жовтня 2019 року грошова форма охопить усіх отримувачів пільг та житлових субсидій.

    Оскільки житлова субсидія – це державна допомога на оплату житлово-комунальних послуг, важливим є те, щоб отримані громадянами кошти були спрямовані саме на оплату цих послуг. Тому Урядом було розроблено механізм цільового використання бюджетних коштів, передбачених на надання субсидій населенню.

    Слід зазначити, що механізмом не змінюються правила надання житлових субсидій. Розмір допомоги й надалі залежить лише від двох факторів: від розміру витрат на житлово-комунальні послуги та від доходів громадян. Змінюється лише алгоритм її виплати.

    Фінансування субсидій у грошовій безготівковій формі проводиться на центральному рівні. Сума субсидії перераховується Мінсоцполітики безпосередньо на персональні облікові записи одержувачів субсидії, з яких кошти спрямовуються на оплату житлово-комунальних послуг, про що банк буде повідомляти одержувача субсидії шляхом надсилання смс-повідомлення.

     Якщо сім’я ощадливо використовувала енергоресурси, за результатами опалювального сезону вона зможе використати залишок коштів зекономленої житлової субсидії, які утворилися станом на 1 червня на її рахунку на свій власний розсуд, тобто монетизувати або перевести на відкритий нею картковий рахунок в будь-якому банку країни.

    Адміністрування цього доволі складного механізму здійснюватиме державний Ощадбанк .

      За отриманням інформації з будь-яких питань, пов’язаних з призначенням житлової субсидії, одержувачі субсидії, як і раніше, зможуть звертатись до структурних підрозділів з питань соціального захисту населення.

     За отриманням інформації щодо спожитих послуг, нарахованих сум за послуги, розміру заборгованості або переплати одержувачі житлової субсидії звертатимуться до управителів багатоквартирних будинків, об’єднань співвласників багатоквартирного будинку, виконавців комунальних послуг.

   Звертаю увагу, що такий механізм забезпечує цільове використання бюджетних коштів на оплату житлово-комунальних послуг громадян, а також сприятиме ефективному споживанню енергоресурсів, оскільки стимулюватиме одержувачів до економного споживання послуг у зв’язку з можливістю у такому разі використати для власних потреб залишки невикористаних коштів субсидії.

    Водночас, Урядом на засіданні 6 лютого 2019 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України №62, якою внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій (постанова Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848, зі змінами) та визначено порядок надання субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у готівковій формі.

     Монетизація субсидій стала логічним продовженням системних кроків реформування сфери ЖКГ, енергетики та соціальної сфери.

    Субсидіанти, які оформили субсидії до січня 2019 року, отримають готівку за лютий вже у березні. Передбачено різні способи виплати громадянам коштів житлових субсидій у готівковій формі, тому зекономлені завдяки ефективному споживанню ресурсів гроші відразу залишатимуться у споживачів.

       Готівкова форма застосовується до одержувачів, яким субсидія призначена на поточний опалювальний період починаючи з жовтня-грудня 2018 року. Аналогічні виплати вони отримають до кінця опалювального сезону - у квітні (за березень) та травні (за квітень) 2019 року.Виплата житлових субсидій у готівковій формі буде здійснюватися органами Пенсійного фонду України тим особам, які одержують пенсії  і таким же шляхом, як виплачуються пенсії: або перерахування коштів на пенсійні рахунки в уповноважених банках, або виплата через поштові відділення, у тому числі з доставкою додому. При цьому виплата субсидії буде проводитись одночасно з виплатою пенсії пенсіонерам.

Особи, які не одержують пенсії, зможуть отримати готівкові кошти після 12 березня поточного року у будь-якому відділенні АТ „Ощадбанк” як грошовий переказ (через внутрішньодержавну платіжну систему „Система термінових переказів „Швидка копійка”) або на поточні рахунки в АТ „Ощадбанк” в будь-який зручний для себе час. Це значить, що не потрібно усім в один день йти саме 12 березня у відділення Ощадбанку - з 12 березня до кінця місяця, в будь-який день, громадяни зможуть прийти у відділення, пред'явити паспорт і ідентифікаційний код і отримати кошти.

  Механізмом надання житлової субсидії населенню готівкою передбачено, що громадяни мають самостійно контролювати своє споживання житлово-комунальних послуг і своєчасну сплату у повному обсязі, а не розмір обов’язкового платежу, як було раніше.

    Таким чином, протягом березня, квітня і травня поточного року дві системи виплати субсидій населенню в грошовій формі будуть функціонувати паралельно, що дасть можливість об'єктивно оцінити ефективність кожної з них, щоб прийняти зважене рішення щодо використання зазначених механізмів соціальної підтримки в майбутньому.