Фото без описуПро стан реалізації державної політики у сфері зайнятості населення та посилення співпраці сторін соціального діалогу у вирішенні питань зниження безробіття в Любарському районі  станом на 01 квітня 2019 року

 

  Основні тенденції соціально-економічного розвитку регіону та розвитку ринку праці.

 

Одним із основних завдань служби зайнятості являється працевлаштування громадян які проживають на території району та поза його межами. 

Так, у  1 кварталі 2019 року  в  Любарській районній філії  перебували на обліку та отримували  послуги  772 шукачів роботи. З них, мали статус безробітного протягом звітного періоду – 649 осіб, це на 169 осіб менше ніж відповідного періоду минулого 2018 року – 818 ос.

 

  • Із загальної кількості шукачів роботи  у 1 кварталі 2019 року за направленням служби зайнятості працевлаштовано 247 осіб (що на 41 особу більше минулого 2018 року – 206 ос.),   у т.ч. 137 ос. які перебували на обліку і мали статус безробітних в районній філії.

Працевлаштування проводилось в основному на вільні робочі місця та

         вакантні посади, що звільнились завдяки розширенню виробництва,       

         плинності кадрів та міграції  працездатного населення за межі району.

 

 Разом з тим, районною філією здійснено і працевлаштування безробітних осіб до роботодавців на нові створені постійні робочі місця з компенсацією єдиного соціального внеску. Таких місць створено у 1 кварталі 2019 року - 6.

 

 

  • Також у своїй роботі фахівці філії приділяють особливу увагу

працевлаштуванню соціально-незахищених категорій громадян.  Так,  у 1 кварталі 2019 року  працевлаштовано  70 ос., що мають додаткові  гарантії та на ринку праці є найменш  захищеними.  Рівень працевлаштування таких осіб становить 22,2% від загальної кількості перебуваючих на обліку даних громадян  -  315 ос.

 

              Спеціалісти тримають на особливому контролі та першочерговому працевлаштуванні неповнолітніх, дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків. Працівники  філії проводять співбесіди з випускниками загальноосвітніх шкіл та навчальних закладів.

           У 1 кварталі 2019 року неповнолітні особи, діти-сироти та діти позбавлені батьківського піклування до районної філії не звертались.

 

           До соціально незахищених відносяться  також і особи з інвалідністю. На обліку у 1 кварталі 2019 року перебували 43 громадян даної категорії. Із них: 13 жінок, 6 молодих людей до 35 років.  Працевлаштовано філією  10 таких осіб, із них: 3 жінки.  3 особи  проходили професійну підготовку.  Із загальної кількості інвалідів  37 осіб  отримували допомогу по безробіттю.  Станом на 01 квітня 2019 року на обліку перебувають як безробітні 27 осіб з інвалідністю.

 

  •  Не стоїть осторонь Любарська районна філія проблеми  працевлаштування вимушено-переселених осіб та військовослужбовців демобілізованих із зони АТО.  У 1 кварталі 2019 року  на обліку перебували 15 військовослужбовців, які брали участь в АТО. З них, працевлаштовані 2ос.- шляхом отримання допомоги по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності,  3 особи  проходили профнавчання.  Станом на 01.04.2019 р. на обліку перебуває 10 осіб даної категорії громадян. Також на обліку у 1 кварталі 2019 року перебувало 3 особи з числа ВПО. Працевлаштовано в даному кварталі 2019 року лише 1 особу. Станом на 01.04.2019р. перебуває 2 особи  ВПО.

 

  • Для успішного виконання важливих завдань Любарська районна філія злагоджено співпрацює з райдержадміністрацією, районною радою, сільськими радами, Любарською селищною радою Об’єднаної територіальної громади, іншими соціальними партнерами, керівниками

підприємств, установ, організацій щодо отримання повної інформації про створення як постійних так і тимчасових робочих місць.

 

  • Так, у 1 кварталі 2019 року роботодавцями району було створено 9 тимчасових робочих місця на громадські та інші роботи тимчасового

характеру на які було направлено безробітних. Дана послуга є дуже вигідна як для роботодавців так і для безробітних (роботодавець може виконати роботу за короткий термін, а безробітна особа може за свою

тимчасову роботу отримати додатковий заробіток не знімаючись з обліку в центрі зайнятості та після виконання таких робіт мати можливість працевлаштуватись до роботодавця на постійне робоче місце).

 

  • Усі вакансії які подавались роботодавцями упродовж 1 кварталу 2019 року 100% активно опрацьовувались фахівцями районної філії. Так у звітному році загалом від роботодавців надійшло 337 вакансій, з них укомплектовано  247, що становить 73,3% від загальної кількості. Середня тривалість укомплектування вакансій у звітному періоді  склала 8 днів. Середня тривалість пошуку роботи безробітними особами у 1 кварталі 2019 року становило 133 дні, тоді як середня тривалість безробіття склала – 139 днів, що є гарними результатами роботи.
  • Служба зайнятості також сприяє підтримці підприємницької ініціативи безробітних, із залученням до підприємницької діяльності. У 1 кварталі 2019 року 2 особи, які бажали відкрити власну справу отримати одноразову допомогу по безробіттю для зайняття підприємницькою діяльністю.

 

  • Спеціалісти філії також активно пропонують безробітним особам для прискорення їхнього працевлаштування пройти професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації. Таких осіб виявило бажання у 1 кварталі 2019 року - 94.  В основному  професійне навчання проводилось за рахунок стажування безпосередньо на виробництві. 1 особа навчається в ЦПТО. Закінчили навчання  46 осіб. Усі вони 100% працевлаштовані або будуть працевлаштовані до роботодавців.

 

  • В районній філії здійснюється активна професійна орієнтація, яка являється наданням допомоги у виборі професії, навчального закладу, побудови професійної кар’єри. В філії проводяться  постійні інформаційні семінари, з техніки пошуку роботи, семінари з орієнтації на підприємницьку діяльність, профконсультаційні бесіди, консультації щодо

вибору професії. Філією організовуються міні ярмарки вакансій, презентації професій для учнівської молоді, як допомога при виборі професії.  Також фахівцями філії здійснюється виїзні зустрічі зі школярами, де на місці проводяться їм тестування. 

 

  • Щоденно, у робочі дні з понеділка по п’ятницю у приміщенні районної філії також проводяться психологічні тестування безробітних, де кожний

бажаючий має можливість за 15 хв. пройти тестування на комп’ютері і визначити професійну спрямованість.

 

  • Для роботодавців  району спеціалісти районної філії кожний тиждень проводять семінари, на якому розглядаються усі новітні зміни у

законодавстві. Також у філії надаються консультації особам з питань організації та провадження підприємницької діяльності із залученням інших служб району. Спеціалісти філії проводять  виїзди до сільських рад, старостинських округів для спілкування з населенням та роботодавцями району, пропонують  увесь спектр послуг який надає служба, переконують людей в необхідності сьогодення легалізованого працевлаштування. Також  проводять роботу по паспортизації населеного пункту, по участі осіб у громадських роботах, працевлаштуванні осіб, у т.ч.  ВПО та учасників АТО, дітей-сиріт та дітей, які залишилися без батьківського піклування. В кожній сільській раді, старостинському окрузі створений інформаційний куточок, який містить повну  інформацію щодо послуг, які надаються службою занятості та інформація по контрактній службі, для внутрішньо-переселених осіб, військовослужбовців учасників АТО.

  • За час перебування безробітних на обліку Любарською районною

філією  у 1 кварталі 2019 року  переховано з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття:

  1. допомоги по безробіттю – 3461,1 тис.грн.;

в т.ч. одноразової  допомоги для організації підприємницької діяльності  - 54,0 тис.грн;

  1. компенсації єдиного внеску роботодавцям – 57,3 тис.грн..

 

  • Станом на 1 квітня 2019 року у районній філії перебувають на обліку як безробітні  432 особи,  із них 205 жінок , 124 молодих людей до 35 років,  208 осіб, що мають додаткові гарантії та є соціально-незахищеною категорією громадян.  З числа безробітних 394 осіб проживають в сільській місцевості і майже усі є членами ОСГ.  Дана інформація говорить про те, що працевлаштування даних осіб у 2019 році буде більш складнішим, ніж тих осіб, які проживають на території селищної ради. Із загальної кількості безробітних які перебувають на обліку станом на 01.04.2019р. допомогу по безробіттю отримують  359 осіб, із них: 64 осіб отримують виплату як особи, які мають право на матеріальні виплати без урахування страхового стажу та 287 як особи, які мають право на допомогу по безробіттю  з урахуванням страхового стажу. Із 359 безробітних, які отримують допомогу, звільнені за угодою сторін – 236 осіб, за власним бажанням без поважних причин – 13 осіб. Осіб перед пенсійного віку на обліку перебуває – 35.

 

 

 

  • У 1 кварталі 2019 року перебувало на обліку 649 безробітних осіб, у т.ч:  від 6 місяців до року – 128 ос. , від 1 року і до 1,5 року перебувало 16 осіб, і від 1,5 до 2-х років на обліку перебувало всього 3 особи.

Станом на 1 квітня 2019 року в районній філії на обліку перебувають більше ніж 6 місяців  77 осіб від загальної кількості – 432 осіб.

         До даної категорії безробітних (довготривалих) будуть вжиті усі соціальні послуги,  які пришвидшать  працевлаштування  на актуальні вакансії,  що щоденно надходять до районної філії.

  • За 1 квартал 2019 рік спеціалістами районної філії було перевірено 649 персональних карток по розслідуванню страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріальної допомоги , із них проведено перевірку по 18 особах (2,8%), де виникали питання щодо страхового стажу та інші питання. Повернуто до Фонду у звітному році 2,9 тис.грн.
  • Районною філією  систематично проводитися аналіз стану ринку праці  на  основі якого готуються пропозиції місцевим органам влади щодо регулювання зайнятості населення. Районна служба зайнятості систематично  інформує районну державну адміністрацію та обласний центр зайнятості населення про хід виконання Програми зайнятості, вносить пропозиції щодо її коригування в зв’язку із змінами, які будуть відбуватись на ринку праці.
  • Пропозиціями Любарської районної філії на сьогодні є активізувати роботу комісії по легалізації робочих місць.