Фото без описуУ період німецької окупації на території сучасної України шляхом масових розстрілів було вбито понад мільйон єврейських дітей, жінок, чоловіків. Близько 2000 місць масових розстрілів розташовано по всій Україні. Два з них – на території Любарської селищної ради.

Міжнародний проект «Захистимо пам`ять» ставить за мету облаштування знехтуваних та забутих масових поховань євреїв та ромів, а також створення поруч з ними місць пам’яті та інформації для того, аби зберегти пам’ять про жертв для сьогодення та майбутнього. Цей проект захищає та позначає свідчення злочинів – ті масові поховання в Україні, які стали останнім місцем спочину для євреїв – перетворюючи їх на  гідні пам’яті меморіальні місця.

З цією метою на території Любарської ОТГ споруджено пам’ятні знаки.

Вони увічнюють  історію колись  квітучого життя єврейського населення та його винищення та присвячені усім єврейським жертвам, що загинули внаслідок масових розстрілів під час голокосту.

20 червня в урочищах Ладева Вільшина, що поблизу села Юрівка та Піщане, розташоване біля села Громада, відбулося  відкриття інформаційних стел про трагічну сторінку історії єврейського народу.

Поряд зі стелою у с.Юрівка завдяки зусиллям місцевих підприємців А.А.Горобця та В.В.Юрика встановлено меморіальну плиту.

 Спорудження двох пам’ятних місць приверне увагу до масштабу нацистського свавілля, яке довгий час не усвідомлювалося, та поряд з гідним вшануванням пам’яті жертв сприятиме ґрунтовному історичному дослідженню.

У церемонії відкриття взяли участь численні гості: директор Фонду «Меморіал убитим євреям Європи» Уве Ноймеркер (Берлін), дослідник проекту «Захистимо пам'ять», співробітник Українського центру вивчення історії  Голокосту, Михайло Тяглий, начальник відділу охорони культурної спадщини та туризму Житомирської ОДА Кучеренко Неоніла, директор Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Подольський (Київ), Еллен Ковітт (США),  родичі якої загинули у Піщаному та багато інших учасників проекту.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису