Фото без опису З 1 жовтня 2019 року розпочинається монетизація пільг на оплату житлово-комунальних послуг. Про це повідомив департамент праці, соціальної та сімейної політики ОДА.

 Постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 No 373 «Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі» (зі змінами) затверджено Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, який застосовуватиметься з 1 жовтня 2019 року.

     Так відповідно до затвердженого Порядку і надалі паралельно функціонуватимуть дві системи надання пільг у грошовій формі – готівкова і безготівкова. Проте до початку опалювального сезону отримувачі пільг мають обрати спосіб, яким їм краще отримувати монетизовану субсидію.

     Зокрема, пільги у безготівковій формі призначатимуться усім пільговикам в автоматизованому режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через Ощадбанк.

 

Структурні підрозділи з питань соціального захисту населення щомісяця формуватимуть реєстри для виплати пільг і передаватимуть їх до Мінсоцполітики. Після чого Міністерство, опрацювавши отримані реєстри, надсилатиме їх до АТ «Ощадбанк» та переказуватиме зазначеному банку кошти для виплати монетизованих пільг.

 

      АТ «Ощадбанк» щомісяця інформуватиме пільговиків SMS-повідомленням про надходження коштів від держави, їх використання та залишок. Цей механізм розроблено для забезпечення максимальної зручності тих категорій громадян, які мають право на пільгу і не хочуть витрачати сили й час на оплату житлово-комунальних послуг. Порядок поширюється на осіб, які мають право на відповідні пільги згідно із законами, в тому числі з урахуванням середньомісячного сукупного доходу сім’ї. Незалежно від доходів пільги надаються особам з інвалідністю внаслідок війни, учасникам бойових дій, в тому числі в АТО і ООС, членам сімей померлих/загиблих ветеранів війни, чорнобильцям I і II категорій, особам з інвалідністю внаслідок проходження служби в армії, ветеранам військової служби та органів внутрішніх справ, та ветеранам інших служб.

 

        Розрахунки сум пільг будуть проводити структурні підрозділи з питань соціального захисту населення в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги.

      Водночас, за заявою пільговика, поданою структурному підрозділу з питань соціального захисту населення до початку опалювального сезону (15 жовтня) або до початку неопалювального сезону (15 травня), у якій зазначаються необхідні виплатні реквізити, виплата пільги здійснюється у грошовій готівковій формі. Таким особам кошти надходитимуть на їх особисті рахунки в АТ «Ощадбанк»або через виплатні об’єкти АТ “Укрпошта”. У такому випадку пільговики зможуть зняти кошти з власного рахунку у будь-який зручний часта самостійно щомісяця розраховуватись за комунальні послуги.

 

         При заощадливому відношенні до користування житлово-комунальними послугами пільговик зможе економити та залишати частинку грошей собі.

 

      Звертаємо увагу, що до початку опалювального сезону (з 1 до 15 жовтня) одержувачі пільг мають визначитись, у який спосіб їм краще отримувати монетизовані пільги.

Водночас зауважуємо, що пільговик також зобов’язаний своєчасно повідомляти структурні підрозділи з питань соціального захисту населення про зміну всіх обставин, які впливають на надання пільг (зміна персональних даних, місця реєстрації/проживання, видів послуг, кількості членів сім’ї та інше).