Фото без описуЗахист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком українців (ст. 65 Конституції та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу»).

Військовий обов’язок встановлюється з метою підготовки громадян України до захисту своєї держави, забезпечення особовим складом ЗСУ, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення та Державної спеціальної служби транспорту, посади в яких комплектуються військовослужбовцями. Складовою частиною військового обов’язку є строкова служба в армії.

Призовнийвік в Україні у 2019 році  встановлено на рівні 20-27 років, молоді люди 18-19 роківвправі пройти службу в армії на добровільній основі (за контрактом).

Згідно ст. 23 ЗУ «Про військовий обов’язок и військову службу» термін служби в армії становить:

  • 18 місяців – для призовників, які не мають вищоїо світи
  • 12 місяців – для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра

На 2019 рік встановлено таку дату осіннього  призову:

  • з 1 жовтня по 31 грудня —2019 року
  •  

Для осіб, призваних на строкову військову службу

законодавством встановлені наступні пільги:

 

Військовослужбовці перебувають на повному державному утриманні, розмішуються в казармах (на кораблях), забезпечуються щоденним триразовим гарячим харчуванням та військовою формою одягу згідно встановлених норм;

  • їм виплачується грошове забезпечення щомісяця в розмірі від 350 до 700 грн. залежно від займаної посади та тарифного розряду;
  •     при звільненні в запас їм виплачується грошова допомога у розмірі 8-ми посадових окладів (від 2800 до 5600 грн. залежно від займаної посади та тарифного розряду);

Довідково. Для військовослужбовців з числа дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування 12 окладів (від 4200 до 8400 грн.) підпункту 7 пункту 6 постанови Кабінету Міністрів України від 30.08.2017 №704 “Про грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб”.

  •    їм надається відпустка (10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад);
  •    час проходження строкової в/служби зараховується до стажу роботи, що дає право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;
  •    за ними зберігаються місце роботи та середня заробітна плата, за умови офіційного працевлаштування до призову (стаття 21 Закону України “Про військовий обов'язок і військову службу);
  •    за ними зберігаються жилі приміщення, які вони займали до призову на строкову військову службу. Вони не можуть бути зняті з обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов;
  •    після звільнення в запас (протягом місяця з дня взяття на військовий облік за місцем проживання за поданням військового комісаріату) виплачується матеріальна допомога в розмірі:
  • середньої місячної заробітної плати на день призову, але не менше прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, встановленої на день призову (для громадян, які працювали) не менше 1921 грн.;
  • у розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на
    1 січня календарного року, встановленої на день призову(для громадян, які до призову не працювали) 1921 грн.

Довідково. Пункт З статті 8 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” та постанова Кабінету Міністрів України від 08.04.2015 № 185 (із змінами).

  • Також, держава забезпечує соціальну та професійну адаптацію військовослужбовців строкової військової служби, які до призову на строкову військову службу не були працевлаштовані.

Довідково. У разі необхідності соціальну та професійну адаптацію проходять також члени сімей військовослужбовців за їх зверненням. Адаптація зазначеної категорії осіб провадиться центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сферах зайнятості населення та трудової міграції, трудових відносин, соціального захисту населення, за рахунок коштів державного бюджету (абзац перший пункту 5 статті 8 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”).

  • Особи, які були призвані на строкову військову службу в період навчання у вищих навчальних закладах I-IV рівнів акредитації, при звільненні зараховуються для продовження навчання до того навчального закладу, де вони навчалися до призову, незалежно від форми навчання. (пункт 2 статті 13 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”).
  • Тільки військовослужбовці строкової військової служби мають право на безоплатний проїзд всіма видами транспорту загального користування міського, приміського та міжміського сполучення (за винятком таксі) (підпункт 2 пункту 3 статті 14 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”).
  • Члени сімей військовослужбовців строкової служби мають переважне право при прийнятті на роботу і на залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників (пункт 1 статті 18 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей”).
  • Інші соціальні пільги, передбачені для військовослужбовців або членів сімей військовослужбовців, які загинули чи померли або пропали безвісти під час проходження служби, у разі отримання військовослужбовцем строкової військової служби поранення (контузії, травми або каліцтва) у період проходження ним строкової військової служби, що призвело до часткової втрати працездатності без встановлення йому інвалідності.
  • Згідно з рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 28 серпня 2014 року “Про невідкладні заходи щодо захисту України та зміцнення її обороноздатності”, введеного в дію Указом Президента України від 24 вересня 2014 року № 744/2014: військовослужбовців строкової служби до виконання завдань в зоні проведення Операції об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей залучати заборонено.