Фото без описуЗ 20 жовтня 2019 року зросли штрафи за безпідставну відмова від пільгового перевезення громадян. Про це, в межах проекту «Я маю право», надали консультацію фахівці відділу Любарського бюро правової допомоги Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

20 жовтня 2019 року набув чинності закон України «Про внесення змін до статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за безпідставну відмову у пільговому перевезенні окремих категорій громадян».

За безпідставну від пільгового перевезення громадян передбачено штраф для перевізників у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 850 грн. Раніше цей штраф становив 8 неоподатковуваних мінімумів.

      Нагадаємо, що у випадках коли водій чи власник автобуса відмовляють у пільговому проїзді посилаються на те, що держава їм нічого не компенсує за перевезення. Ви можете посилатися на статтю 37 Закону України «Про автомобільний транспорт», де вказано:

      «Автомобільному перевізнику, який здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забороняється відмовлятися від пільгового перевезення. Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно з законом».

      У разі порушення фіксуйте відмову на відео, попросіть контакти свідків. Зібрані дані допоможуть вам у подальшому подати заяву або скаргу до працівників поліції чи до Державної служби України з безпеки на транспорті. А за потребою захистити свої порушені права у суді.

         Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, просимо звертатися за безоплатною правовою допомогою до Любарського бюро правової допомоги за адресою: смт. Любар, вул. Незалежності, 39 (4-й поверх).

Більше інформації про проект «Я МАЮ ПРАВО!» - на сайті pravo.minjust.gov.ua та за номером 0 800 213103(єдиний контакт-центр надання безоплатної правової допомоги).