У 2020 році Урядом запроваджено новий механізм забезпечення заходами з реабілітації дітей з інвалідністю,

відповідно до якого не тільки діти з інвалідністю внаслідок дитячого церебрального паралічу, а й діти з іншими захворюваннями, діти віком до трьох років, які належать до групи ризику щодо отримання інвалідності (з метою попередження інвалідності) можуть отримати послуги із комплексної реабілітації (абілітації) в реабілітаційних установах комунальної та державної форми власності. 

Цей механізм спрямований на покращення якості життя та максимальної соціальної адаптації дітей з інвалідністю у суспільстві, підвищення рівня функціональних рухових можливостей дитини, зменшення больових відчуттів, попередження ортопедичних ускладнень, тобто зміцнення здоров'я дітей шляхом оздоровлення в реабілітаційних центрах. 

З цією метою Міністерством соціальної політики та місцевими органами влади утворено та діє біля 150 центрів комплексної реабілітації для дітей з інвалідністю. Перелік реабілітаційних центрів можна знайти на сайтах Мінсоцполітики, фонду інвалідів, департаменту праці, соціальної та сімейної політики облдержадміністрації, в управлінні праці, соціальної та сімейної політики Любарської РДА. 

Реабілітаційні заходи можуть надаватися як у стаціонарі, так і амбулаторно, а також в межах їх граничної вартості можуть бути надані одній дитині декілька разів протягом бюджетного року.

Гранична вартість реабілітаційних заходів не перевищує для однієї дитини, яка відповідно до індивідуальної програми реабілітації за більшістю основних категорій життєдіяльності має обмеження І та ІІ ступеня – 16 тис. гривень, ІІІ ступеня – 25 тис. гривень.

Під час здійснення реабілітаційних заходів амбулаторно у граничну вартість включаються витрати на харчування дитини та одного з батьків чи законного представника.

Перелік базових реабілітаційних заходів призначається індивідуально залежно від потреб дитини та включає:
 

- консультації лікарів, заняття з профільними лікарями та спеціалістами з реабілітації (лікар-невролог, логопед, лікар-психолог, лікар-педіатр, соціальний педагог, лікар-сурдолог, лікар фізичної та реабілітаційної медицини та інші);

- реабілітаційні послуги (комплекс процедур), у тому числі фізичну терапію, лікувальну фізкультуру, масаж, механотерапію, логопедичну, психологічну, педагогічну корекцію, соціальну адаптацію тощо.
 

У 2019 році послугами реабілітаційних центрів скористалися 6 дітей нашого району. Зокрема, 1 дитина проходила реабілітацію в «Міжнародній реабілітаційній клініці «Козявкіна» (м. Трускавець), 2 дітей – в ООБФРДІ «Майбутнє» (Одеса), 2 дітей – в ДРУЦКРОІ «Галичина» (Львів), 1 – ТОВ «Центр Пріоритет» (Київ), 1 – в Центр Акварель ТОВ Скадовськ Аква (Скадовськ).

Батьків даної категорії дітей з інвалідністю запрошуємо за додатковою інформацією звертатись в управління праці, соціальної та сімейної політики Любарської РДА (І поверх, кабінет № 2 ).