Фото без опису

Новий коронавірус – тема навколо якої нагнітається паніка. Наслякає все невідоме. Проте подібні спалахи викликані коронавірусами вже траплялися. Це третій спалах, викликаний коронавірусом за останні 20 років. Причиною спалаху атипової пневмонії,названої пізніше «важким респіраторним синдромом (SARS), і MERS» також стали коронавіруси. Спалах SARSстався в Китаї у 2002-2003 роках  (захворіли близько 8 тис.осіб, 10% із них загинули, джерелом зараження стали цивети– тварини, схожі на котів. Спалах MERS стався у 2012 році, переважно в Саудівській Аравії-близько 2,5 тис. випадків захворювань, з вельми  високим показником смертності, що сягав 35%, джерело – верблюди).Нинішній китайський коронавірус – 2019 –nCOV -  це новий вид віруса грипу типу «А». У багатьох він викликає гостре респіраторне захворювання з ураженням верхніх дихальних шляхів. І лише в деяких – пневмонію, іноді важку. Усі ці віруси постійно персистують  у нашому оточенні, та іноді щось іде не так, у якийсь момент зустрічаються разом кілька факторів. У процесі відтворення вірусу в організмі тварин виникає його варіація, що дозволяє уразити людину. Фактор споживання зіграє ключову роль. Китайці практично всеїдні, а в китайській медицині використовують різні тварини, наприклад кажани.

Ще одним фактором є вразливість певних груп людей, зниження опірних сил організму, вік, наявність супутніх захворювань, загальне виснаження. Ситуації  сприяють і фактори довкілля: густо населеність та кліматичні чинники.

Як запідозрити коронавірус? Тим, хто повернувся з Китаю, або країн, де був зафіксований коронавірус уважно слідкувати за своїм здоров’ям. Коли раптово з’являється підвищена t0тіла, сухий кашель, слабкість, потрібно обов’язково звернутись до лікаря. ВООЗ рекомендує дотримуватись звичайних заходів обережності:

- часто і ретельно мити руки з милом чи обробляти антисептичними засобами;

- дотримуватись етикету кашлю ( при кашлі закривати обличчя серветкою);

- піддавати термічній обробці  м'ясо і яйця;

- уникати  тісного контакту з тими хто має симптоми грипу чи застуди;

- уникати безпосереднього контакту з дикими чи свійськими тваринами;

- уникати масові скупчення людей;

- вести здоровий спосіб життя;

- раціонально харчуватися;

- відкласти поїздки в країни де зафіксований коронавірус.

 

 

Лікар інфекціоніст Л.М.Коколюк