Фото без описуЗа давньою традицією, у перший тиждень після Христового Воскресіння жителі Любарщини поспішають прибрати могили рідних, прикрасити їх. Багато хто несе туди пластикові квіти та вінки. Останніми роками до численних закликів екологів ,  керівництва громади , в.о.старостщодо шкоди для природи від таких дій приєдналися і священнослужителі.

За словами екологів, пластик здається красивим лише протягом кількох годин чи днів (залежно від вартості). Потім під дією сонячного проміння і вологи він починає розкладатися, забруднюючи екосистему і спотворюючи вигляд самої могили, яку таким чином намагалися прикрасити. Через них зазнають отруєнь люди, які живуть близько до кладовища. Під впливом опадів, вітру, сонця пластик виділяє токсини. Шкідливі речовини, які виділяються внаслідок окислення, потрапляють у ґрунт, воду і повітря. У масштабах країни сотні і тисячі тонн пластмаси потрапляє на звалища. Учені довели: токсини і діоксини, які виділяються від її розкладання сприяють виникненню онкозахворювань.

Подібні аргументи висуває і Церква. Священики називають дві основні причини того, чому варто віддати перевагу живим квітам над пластиковими. Перша, звісно ж, безпека екології, бо вчені довели, що під час спалювання пластикової ритуальної атрибутики виділяється велика кількість діоксинів, які отруюють довкiлля і часто призводять до онкологічних недуг. Таким чином, використовуючи пластик, який шкодить здоров’ю і може призвести до смерті, люди порушують одну з головних заповідей «Не убий!». А це вже не просто помилка, а великий гріх. Друга причина – пластикові квіти мертвi. А свято Воскресіння Христа – це символ життя, тому краще принести кілька живих квіточок або посіяти рослини на гробі. Та й узагалі пластикові квіти не мають нічого спільного з церковними правилами. На думку священиків, на могилу треба йти з палкою молитвою, щирими намірами та чистим серцем, а не зi сміттям. Квіти, висаджені на могилі, символізують, що людина, котра померла, обов’язково воскресне і матиме нове життя. То що тоді ж мають символізувати мертві пластикові квіти?