Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства

України інформує щодо питань реалізації фруктів та овочів закладами

роздрібної торгівлі харчовими продуктами під час дії карантинних обмежень.

        За даними Всесвітньої організації з охорони здоров’я на сьогоднішній

день у світі відсутні будь-які докази того, що хвороба COVID-19 може

передаватися через харчові продукти або пакувальний матеріал. Крім того,

немає жодних даних про передачу вірусу через фрукти та овочі.

        Враховуючи міжнародні рекомендації та наявну інформацію про шляхи

передачі COVID-19, реалізація фруктів та овочів у закладах роздрібної

торгівлі харчовими продуктами має здійснюватися в спосіб, що гарантує

дотримання протиепідемічних вимог. Таким способами можуть бути:

1) або реалізація фруктів та овочів в упаковці виробника;

2) або фасування фруктів та овочів продавцем у спеціально

відведеному приміщенні, або їх відпуск безпосередньо в торговельній залі

через продавця, за умови:

наявності у продавця особистої медичної книжки;

використання продавцем засобів індивідуального захисту (маска,

рукавички);

пакування продавцем фруктів та овочів в індивідуальну упаковку

(наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку,

пластикові контейнери тощо);

дотримання продавцем рекомендованої дистанції із покупцем;

забезпечення наявності і доступності для продавців засобів дезінфекції у

торговельній залі;

3) реалізація нефасованих фруктів та овочів шляхом самообслуговування покупцями в торговельній залі, за умови: забезпечення доступу до місця (зони) торгівельного обслуговування лише тих покупців, які мають одягнені засоби індивідуального захисту (маски); забезпечення покупців, за потреби, засобами індивідуального захисту (одноразовими рукавичками); забезпечення пакування покупцями фруктів та овочів в індивідуальну упаковку (наприклад, одноразові поліетиленові пакети, паперові пакети, плівку, пластикові контейнери тощо); забезпечення наявності і доступності для покупців засобів дезінфекції у торговельній залі.

       Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити покупців інформацією щодо необхідності ретельного миття овочів та фруктів в домашніх умовах, а також, де це є доречним, здійснення їх термообробки перед вживанням.      

       Заклади роздрібної торгівлі харчовими продуктами мають забезпечити контроль за дотриманням цих рекомендацій.