Це питання хвилює багатьох батьків. Адже домашнє виховання не замінить живого спілкування в дитячому колективі, дотримання режиму дня, що передбачає зміну видів занять, повноцінний відпочинок. На жаль, події останніх місяців змінили світ, а тому і наші цінності та поведінка  мусять змінитися. І якщо в закладах загальної середньої освіти «домовитись» із учнями про дистанціювання, багаторазове миття та дезинфекцію рук можна, то із дошкільнятами все набагато складніше. Адже у цьому віці гра – основний вид взаємодії та пізнання світу. І дітки звикли, як курчата, триматися гурту. А тепер?

  Обов’язково умовою для того, щоб наші садочки змогли хоча б розпочати роботу є наступне:  протягом семи днів на території району має бути не більше трьох захворівших на COVID-19.

 Що мають робити  органи місцевого самоврядування?

-  забезпечити  підготовку закладів дошкільної освіти  (забезпечення належних умов роботи) з дотриманням вимог санітарного законодавства: забезпечення запасом дезинфікуючих засобів та засобів індивідуального захисту, спиртовмісними антисептиками,паперовими рушниками та серветками і ін.

- вивчити ситуацію щодо стану здоров'я працівників та вихованців   ЗДО.

  Що необхідно зробити батькам?

 Обов'язково надати письмову згоду на відвідування дитиною дитячого садочка (батьки мають усвідомлювати ризики щодо інфікування) та довідки про епідоточення дитини (чи не перебувала дитина у контакті із хворими на коронавірус).

 Шановні батьки, будьте відповідальними! Якщо зранку ви помітили погіршення самопочуття дитини, у неї піднялась температура – не легковажте її здоров'ям та здоров'ям інших дітей, залишайтеся вдома!

   Працівники ЗДО мають створити нове середовище для вихованців: окремі виходи для кожної групи, переформатування простору, створення дистанції під час прийому їжі, гри, сну. Вам доведеться зробити неможливе. Навчити дітей не спілкуватися групами, по кілька розів на день мити та дезинфікувати руки, виходити та заходити через окремий вихід, гуляти групою лише на окремо відведених ігрових майданчиках, обмежити перебування батьків на території закладу до мінімуму, спілкуватися з батьками та проводити збори онлайн.

    Матусі і татусі!  Підготуйте свою дитину до нових реалій перебування у дитсадку: пограйте з нею у гру «Я прийшов у свій садочок», під час якої відтворіть моменти приходу, дезинфеції рук при вході, вимірювання температури, спілкування на відстані, адже ми маємо навчитися співіснувати з цим маловідомим вірусом.

                      Здоров'я усім і терпіння! Бережіть себе і своїх дітей.

 

З повагою працівники відділу освіти, молоді та спорту Любарської селищної ради.