Про особливості призову на строкову військову службу у 2020 році представнику Любарської селищної ради Житомирської області розповів військовий комісар Любарського районного військового комісаріату підполковник Андрій Гонишнюк.

Які терміни проведення призову на строкову військову службу?

– Як і раніше, у 2020 році було заплановано провести дві призовні кампанії: весняну – з 1 квітня по 30 червня та осінню – з 1 жовтня по 31 грудня.

Проте, на у зв’язку з карантинними обмеженнями строки весняного призову були перенесені і тому весняний призов триватиме з 1 червня по 31 липня.

– З якого віку призиватимусть на строкову службу та на який термін?

– Призову підлягатимуть громадяни віком 20-27 років, які не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії. Хлопці без вищої освіти служитимуть 18 місяців, а ті, хто має ступінь спеціаліста або магістра, – 12.

– Чи призиватимуть громадян, яким виповнилось 18 років.

– Громадян, яким виповнилось 18 років на строкову військову службу призиватимуть лише за їх особистою згодою.

 

– Як діяти призовнику, який отримав повістку?

– Згідно із чинним законодавством, громадяни, які отримали повістку, зобов’язані прибути до призовної дільниці в зазначений термін. При цьому в законі також зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголошують про початок призовної кампанії, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на явку у військкомат.

Поважними причинами неявки до військкомату можуть бути тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини є недостатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від служби в армії.

– Хто має право на відстрочку або звільнення від строкової служби?

– Законодавством України передбачено досить великий перелік громадян, які можуть отримати відстрочку. Це, зокрема, чоловіки, які мають двох і більше дітей або вагітну дружину, студенти денних відділень ПТУ, ВНЗ і духовних семінарій, призовники, які є єдиними годувальниками в сім’ї та ін..Повний перелік підстав відстрочки від призову на строкову військову службу зазначений у статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Водночас повне звільнення від служби в армії можуть отримати громадяни, які визнані непридатними за станом здоров’я, ті які досягли 27-річного віку (на день відправлення на строкову службу), які до набуття громадянства України пройшли службу в інших державах, виконали обов’язки служби у військовому резерві впродовж строків 1 і 2 контрактів, яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу, засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, зокрема, зі звільненням від відбування покарання та призовники, чиї близькі родичі загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби чи зборів військовозобов’язаних.

– Як отримати відстрочку або звільнення від армії за станом здоров’я?

– І відстрочка, і звільнення від служби оформлюються виключно за рішенням призовної комісії на підставі проведеної військово-лікарської експертизи. Після медичного огляду виноситься Постанова ВЛК.

Актуальний і вичерпний список захворювань, які дають право на звільнення від призову, міститься в «розкладі хвороб», затвердженому Наказом Міністра оборони України №402 від 14.08.2008.

– Чи залучають строковиків до виконання завдань в операції Об’єднаних сил?

Військовослужбовці строкової служби до виконання бойових завдань у районі проведення ООС не залучаються.

– Яка передбачена законом відповідальність за ухилення від призову?

– За порушення законодавства про військову службу в Україні передбачено два види відповідальності – адміністративна й кримінальна. Адміністративне покарання передбачене за неявку у військкомат – перше порушення тягне за собою штраф від 85 до 119 гривень, повторне – від 170 до 255 гривень.

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України і передбачає обмеження волі на строк до 3-х років.