Фото без опису

Ой в степу могила з вітром говорила:

"Повій,вітре,та на мене,щоб я не чорніла;

Щоб я не чорніла,щоб я не марніла,

Щоб на мені трава росла, та ще й зеленіла".

      6 вересня  2020 року на місці історичної битви московсько-польської війни 1654-1667 років, яка відбулась на полі між Любаром і Кутищами 360 років тому, зібрались жителі громади, краєзнавці, представники польської діаспори  в Україні ,щоб прийняти участь в освяті хреста, який був встановлений у квітні 2016 року жителем села Юрівка, воїном АТО, Анатолієм Бузоном. Повернувшись з війни на Сході України, будучи патріотом своєї землі, цікавлячись історією рідного краю, Анатолій вирішив встановити цей хрест на місці вічного спочинку більше 10 тисяч вояків різних віросповідань і національностей: українських козаків, поляків, росіян, татар...Молебень і освячення хреста провів отець-настоятель парафії Святого Домініка римсько-католицької церкви в Любарі Віталій Умінський. Мітинг відкрив секретар Любарської селищної ради Василь Янко.

Виступали: головний спеціаліст з питань охорони культурної спадщини  відділу культури, туризму та ОМР Любарської селищної ради  Юрій Канчура, головуюча громадської організації "Житомирська обласна спілка поляків України" Вікторія Лясківська-Щур, завідуючий сектором з питань релігії та національностей Житомирської ОДА Олександр Пивоварський.

   Історична правда завжди неоднозначна. Та не підлягає сумніву, що ця земля полита кров'ю вояків і скроплена сльозами. Цей хрест встановлено на полі, як символ пам'яті великої битви і спомин про те, що жодна війна не приносить нікому і ніколи щастя.

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису