На поточний рік на державну підтримку сільськогосподарських товаровиробників із держбюджету виділено 4,5 млрд грн (це на 500 млн грн більше, ніж торік). Ці кошти направленj за програмою 1201150 «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників».

Порядок використання коштів за цією програмою та розподілу між конкретними напрямами держпідтримки затверджено постановою КМУ від 08.02.17 р. № 77. Щоправда, до цієї постанови щороку вносять зміни, якими уточнюють напрями держпідтримки на відповідний рік. Порівняно з минулим роком цьогоріч такі напрями кардинально не зміняться. Нагадаємо, що торік 4 млрд грн, виділені за вказаною програмою, були розподілені за такими напрямами:

  • державна підтримка розвитку тваринництва та переробки сільгосппродукції;
  • фінансова підтримка розвитку фермерських господарств (далі – ФГ);
  • часткова компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва;
  • фінансова підтримка заходів в агропромисловому комплексі шляхом здешевлення кредитів;
  • фінансова підтримка розвитку садівництва, виноградарства та хмелярства;
  • надання сімейним ФГ додаткової фінансової підтримки через механізм доплати ЄСВ на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного ФГ.

Розподіл коштів між напрямами держпідтримки має затвердити Мінекономіки (торік це був наказ Мінекономіки від 10.04.20 р. № 687).

До кожного напряму держпідтримки є окрема постанова КМУ, якою визначаються види підтримки та умови її отримання.

На відміну від минулого, у поточному році не виділено в окрему програму такі види держпідтримки, як надання кредитів ФГ, а також фінансова підтримка заходів в АПК на умовах фінансового лізингу