Алкоголізм  неповнолітніх – це величезна проблема сьогодення. Діти, постійно бачачи дорослих, у тому числі й батьків, які п'ють пиво або й міцніші алкогольні напої, палять, вважають це нормою життя. Але хто ж, як не дорослі, свідомі люди, повинні потурбуватися про майбутнє покоління?

   На жаль, у вихованні дітей знижується роль сім’ї. Зростає кількість батьків, які взагалі не виконують виховних функцій та своїх обов’язків стосовно дітей. Збільшується число бездоглядних дітей, залишених батьками, або тих, які самовільно покинули сім’ю через неспроможність батьків створити умови для нормального життя. Бездоглядні діти, як правило, жебракують займаються бродяжництвом, крадіжками, втягуються в злочинну діяльність. Для цієї категорії дітей характерне вживання алкогольних напоїв, наркотичних та інших речовин.

 Ще однією причиною дитячого пияцтва та тютюнокуріння є безвідповідальне та легковажне ставлення дорослих до недопустимості продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів неповнолітнім особам, а також їх прагнення збагатитися будь якою ціною!

  Службою у справах дітей Любарської селищної ради спільно з Любарським відділенням поліції Бердичівського відділу поліції ГУНП в Житомирській області проводяться профілактичні рейді з метою посилення роботи щодо виявлення та попередження незаконного продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів дітям.
  У Законі  України “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту  етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та  тютюнових  виробів” (статтею 15-3) передбачено заборону щодо продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових та тютюнових виробів:

  - особам, які не досягли 18 років;

  - у приміщеннях та на території  навчальних  закладів, закладів  охорони  здоров’я, крім ресторанів,  що знаходяться на території  санаторіїв; 

  - у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях)  універсальних торговельних організацій;

  - у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі);

  - з торгових автоматів;

  - на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у 
блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових, 
пива);

  - з рук;

  - у невизначених для цього місцях торгівлі.

  Продавець пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових  виробів зобов’язаний отримати   у покупця,  який   купує  пиво  (крім безалкогольного),  алкогольні напої, слабоалкогольні напої, вина столові  або  тютюнові  вироби, паспорт або інші документи, які підтверджують  вік такого покупця, якщо у продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку.

У разі відмови покупця надати такий документ продаж пива (крім  безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових або тютюнових виробів такій особі забороняється. За продаж неповнолітнім алкоголю та тютюну до суб’єкта господарювання застосовуються штрафні санкції, які передбачені законовством.

Окрім того, працівник, який безпосередньо продав заборонений товар підліткові, притягується до адміністративної відповідальності. У такого підприємця анулюється ліцензія на продаж алкогольних та тютюнових виробів.

  Звертаючись до підприємців та продавців закладів торгівлі неухильно дотримуватися норм чинного законодавства, не продавати пиво, алкогольні, слабоалкогольні напої та тютюнові вироби дітям, адже кожен з нас відповідає за майбутнє покоління. Продаючи спиртне та цигарки дітям, задумайтесь, що хтось також запропонує закурити чи випити Вашій дитині і ніхто не може сказати, що після цього станеться.

  Неодноразово доведено, що найкраща профілактика алкоголізму серед підлітків – це приклад батьків, їх увага до проблем дітей. Варто з раннього віку подбати про те, щоб у дитини було корисне захоплення, записати його на гурток, у художню або музичну школу, спортивну секцію. У цьому випадку ризик, що підліток зв’яжеться з поганою компанією і буде пити від нудьги, значно менший.

У Ваш силах уберегти свою дитину від неприємностей!