Фото без опису

Патронат над дитиною – швидка і вчасна допомога дитині та її родині в громаді

16.02.2021 року у Глезненському старостинському окрузі відбувся схід жителів села. На вищезазначений захід були запрошені представники служби у справах дітей Любарської селищної ради з метою розповісти про запровадження послуги патронату над дитиною.

Перед присутніми жителями села виступила начальник служби у справах дітей – Леся Ющенко, яка розповіла про важливість запровадження на території ОТГ послуги патронатного вихователя та повідомила, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.01.2017 року № 148 «Деякі питання здійснення патронату над дитиною», якою затверджений Порядок створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин, а патронатний вихователь/вихователька – це особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки й за участю членів сімї надає послуги догляду, виховання та реабілітації дитини за місцем свого фактичного проживання.

Під час виступу, начальник служби, зазначила, що головне завдання патронату – забезпечити дитині професійний сімейний догляд і виховання на період подолання її батьками складних життєвих обставин, що спричинили влаштування дитини під патронат чи пошук для неї нової родини.  

Також, повідомила, що патронатним вихователем може бути громадянин України, який має досвід виховання дитини, відповідні житлові умови для надання послуг з догляду, виховання та реабілітації дитини у своєму помешканні.

Кандидат у патронатні вихователі має зібрати та подати наступні документи:

1) заяву; 2) копію паспорта громадянина України; 3) копію трудової книжки (у разі наявності); 4) висновки про стан здоров’я кандидата у патронатні вихователі та осіб, які проживають разом з ним; 5) довідку про відсутність судимості, в тому числі членів його сім’ї, які досягли чотирнадцятирічного віку і проживають разом з кандидатом у патронатні вихователі; 6)  копію документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням; 7) письмову згоду на влаштування дитини в сім’ю кандидата у патронатні вихователі усіх членів його сім’ї, які проживають разом з ним, в тому числі дітей, які досягли такого віку та рівня розвитку, що можуть її висловити.

Було наголошено, що термін перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя визначається індивідуально, в залежності від потреб дитини та обставин, що спричинили її влаштування, але не може перевищувати 3-х місяців. В окремих випадках, за рішенням органу опіки та піклування, термін може бути продовжено до 6 місяців.

Одночасно до сім’ї патронатного вихователя/виховательки можуть бути влаштовані тільки діти, які є між собою братами та сестрами або виховуються у одній сім’ї.

На запитання від громадян щодо гарантій від держави, була надана відповідь про те, що держава гарантує соціальну допомогу на утримання влаштованої під патронат дитини обсягом 2,5 прожиткові мінімуми для дитини відповідного віку (3,5 прожиткові мінімуми при влаштуванні дитини з інвалідністю), а також грошове забезпечення за надану послугу в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб; при влаштуванні  2-х і більше дітей, дітей віком до 1 року, неповнолітньої вагітної, грошове забезпечення збільшується на 10% за кожну дитину та категорію, але сумарно не перевищує 50%, а також держава гарантує сплату ЄСВ на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Після закінчення виступу, присутнім, а також працівникам  старостинського округу були роздані інформаційні брошури/листівки про запровадження послуги патронату над дитиною, про розвиток сімейних форм виховання, а також контакти працівників служби у справах дітей.

 

Для отримання більш детальної інформації звертатись до служби у справах дітей Любарської селищної ради за тел.: (04147) 2-30-03 або 0675374306 (Леся Ющенко).

Адреса: смт. Любар, вул. Незалежності, 55, Житомирського р-ну, Житомирської обл., 1-й поверх, каб.7,8.

Фото без описуФото без опису