Фото без опису

БОЇ ЗА ДЕБАЛЬЦІВСЬКИЙ ПЛАЦДАРМ

 

   У зв'язку з шостою річницею завершення бойових дій на Дебальцевському плацдармі згадаємо ті страшні події з історії нашої країни, які завдяки Героям АТО, що взяли удар ворога на себе, сьогодні є частиною історії, а не жорстокою реальністю : 

Бої за Дебальцівський плацдарм - одне з найбільших зіткнень на Донбасі. З усіх боків у ньому взяли участь тисячі бійців, сотні одиниць техніки й важкої артилерії.

Бої між Збройними Силами України і проросійськими бойовиками в районі Дебальцевого тривали з липня 2014 року. Найгостріша фаза тривала майже місяць - з 25 січня до 18 лютого 2015 р. - й включала в себе як масовані артилерійські обстріли, так і перестрілки на малих відстанях зі стрілецької зброї і навіть танкові бої. Паралельно цьому в столиці Білорусі йшов переговорний процес, який завершився 12 лютого підписанням так званого "Мінська-2".

28 липня місто було повністю звільнене українськими військовими. У січні 2015 року, після остаточного зриву Мінських домовленостей, бойові дії в районі Дебальцівського плацдарму спалахнули з новою силою.

За підтримки танків і піхоти бойовики атакували українські позиції під Вуглегірськом і зайняли місто 5 лютого. Після запеклих боїв частина українських сил станом на 10 – 11 лютого опинилася в оточенні. В результаті нових Мінських домовленостей 11 – 12 лютого обидві сторони повинні були з опівночі на 15 лютого припинити вогонь і відвести важке озброєння з лінії зіткнення, а ЗСУ коридором вийти з Дебальцевого. До 18 лютого українські військові з боями вийшли з Дебальцевого в район Артемівська.

Після відходу сил АТО з Дебальцевого і його околиць на Донбасі настало якщо не перемир'я, то принаймні відчутне зниження активності бойових дій (бої в Мар'їнці чи Широкиному за своїми масштабами все ж значно поступалися подіям лютого 2015 р.), а лінія фронту майже не змінювалася.