Уряд хоче покласти на бюджети місцевого самоврядування компенсації підприємцям за збитки під час карантинних обмежень. В Асоціації міст України вважають недопустимим перекладання на громади обов’язку доплачувати підприємцям під час карантинних заходів, - повідомляють у Житомирському РВ АМУ.

Уряд хоче покласти на бюджети місцевого самоврядування компенсації підприємцям за збитки під час карантинних обмежень, пов’язаних з пандемією COVID-19. У зв’язку з цим Правління Асоціації міст України оприлюднило Звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, в якому наголошує, що подолання наслідків поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, є питанням державної ваги, і аж ніяк не місцевого значення.

В АМУ нагадали, що місцеве самоврядування в міру своїх можливостей вже більше року надає значну підтримку і суб’єктам малого бізнесу.

"Загальний обсяг підтримки суб’єктів господарювання за рахунок місцевих бюджетів лише у зв’язку із запровадженням податкових пільг з місцевих податків та зборів склав у 2020 році близько 5 млрд гривень, а у 2021 році вже реалізовані заходи звільнили платників єдиного податку від сплати єдиного податку на суму майже 300 млн гривень. Внаслідок цих дій місцеві бюджети несуть надзвичайно великі збитки, які не можуть не відображатися на інших важливих сферах життєдіяльності громад", - зазначають в Асоціації.

Асоціація міст України вважає, що відповідна Ініціатива не може бути підтримана органами місцевого самоврядування з таких підстав:

·        вирішення питання державного значення – боротьба з наслідками коронавірусу, політично перекладається на плечі місцевого самоврядування, яке має вирішувати питання місцевого значення;

·        європейський та світовий досвід показує, що допомога бізнесу під час коронакризи здійснюється з державного бюджету, адже це питання нацбезпеки;

·        кожна територіальна громада має різну фінансову спроможність. Більш ніж 70% бюджетів територіальних громад є дотаційними, а це, в першу чергу, територіальні громади з чисельністю до 20 тис. осіб. Тобто не всі бюджети територіальних громад здатні забезпечити такі доплати;

·        запропонований механізм порушить соціальну справедливість, адже підприємці, в першу чергу на сільських територіях та в малих містах, не отримають такі доплати через фінансову неспроможність місцевих бюджетів;

·        бюджети територіальних громад на 2021 рік вже сформовані, і виділення таких доплат призведе до скорочення видатків на освіту, охорону здоров’я, соціальні послуги, компенсації пільг громадянам з перевезень та зв’язку замість держави.

·        В АМУ звернулися з проханням забезпечити належну підтримку підприємців та найманих осіб, які понесли збитки у зв’язку із поширенням COVID-19, з державного бюджету.