Фото без опису

З метою попередження випадків отруєння бджіл та фіксації випадків масового отруєння бджіл створена постійно діюча комісія із встановлення факту отруєння бджіл на території Любарської селищної ради (розпорядженням селищного голови № 85 від 22.04.2021 р.).

Комісія збирається невідкладно після надходження до органу місцевого самоврядування заяви про встановлення факту отруєння бджіл від власника пасіки, зареєстрованої на території Любарської селищної ради.

Наявність та кількість бджолиних сімей у власника пасіки підтверджується ветеринарно-санітарним паспортом пасіки. У разі відсутності ветеринарно-санітарного паспорта пасіки або записів у ньому про кількість бджолосімей інформація власника пасіки про наявну кількість бджолиних сімей не береться до уваги.

Фізичні особи та суб’єкти господарювання, які застосовують засоби захисту рослин, повинні вживати всіх заходів з метою попередження отруєння бджіл та  зобов’язані завчасно повідомляти органи місцевого самоврядування про заплановане застосування засобів захисту рослин шляхом надання повідомлення про застосування засобів захисту рослин (далі - завчасне повідомлення) за три доби до запланованого їх застосування.

Завчасне повідомлення повинно містити таку інформацію:

  • дата і час початку робіт із застосування засобів захисту рослин;
  • територія майбутнього застосування засобів захисту рослин (площа (га), кадастровий номер (за наявності), місце знаходження ділянки тощо);
  • назва препарату, діючі речовини та клас небезпеки запланованих до застосування засобів захисту рослин;
  • спосіб (метод) застосування засобів захисту рослин;
  • терміни ізоляції бджолиних сімей відповідно до класу небезпеки засобів захисту рослин;
  • прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) для фізичних осіб або повне найменування для суб’єктів господарювання;
  • дані для зв’язку з фізичними особами та суб’єктами господарювання (номер телефону та адреса електронної пошти);
  • відомості про сільськогосподарську культуру, що обробляється засобами захисту рослин.

Доведення змісту завчасного повідомлення до відома власників пасік здійснюється шляхом його опублікування на офіційній інтернет-сторінці органів місцевого самоврядування або в засобах масової інформації місцевого рівня або оголошення завчасного повідомлення по радіо та/або телебаченню місцевого рівня, а також шляхом його надсилання особистим повідомленням на телефон чи на електронну адресу, зазначені під час реєстрації або кочівлі пасіки.

На період обробки власник пасіки повинен вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати бджіл у вуликах на термін (не більше ніж 12 годин), передбачений обмеженнями в разі застосування засобів захисту рослин.

У разі перевезення бджолиних сімей з місця фактичного розташування пасіки, зазначеного під час її реєстрації, власник пасіки або уповноважена ним особа зобов’язаний за два календарних дні повідомити органи місцевого самоврядування, на території яких він планує розмістити пасіку, про дату ввезення та вивезення пасік, надати свої контактні дані (номер телефону та адресу електронної пошти).

Пасічник, який не повідомив органи місцевого самоврядування за новим місцем розміщення пасіки про перебування пасіки, бере на себе всі ризики завдання шкоди або загибелі пасіки внаслідок застосування засобів захисту рослин.