Згідно плану моніторингових досліджень об’єктів навколишнього середовища, лікувально-профілактичних закладів, загальноосвітніх та дитячих навчальних закладів, закладів соціального забезпечення Житомирської області на 2021 рік, Любарським відділенням Бердичівського міжрайонного віділу ДУ «ЖОЛЦМОЗУ» в травні були проведені:

1. Моніторингові дослідження води питної з криниці та каптажу громадського користування, які розташовані на території Любарської ТГ.

За результатами лабораторних досліджень виявлено наступні відхилення:

Адреса

Виявлене відхилення

Нормативний показник

Громадська криниця

смт Любар,

провул. Медичний, 6

Нітрати – 342,2 мг/дм³

Загальні колі форми – 238

КУО/100 см³

Нітрати – до 50 мг/дм³

Загальні колі форми – 1 і менше

КУО/100 см³

Каптаж

смт Любар, вул. Незалежності

Нітрати – 176,8 мг/дм³

Загальні колі форми – 2,3

КУО/100 см³

Нітрати – до 50 мг/дм³

Загальні колі форми – 1 і менше

КУО/100 см³

Якість води в цих децентралізованих джерелах не відповідає вимогам державних саннорм і правил 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

Бактеріально забруднена вода є однією з причин поширення цілого ряду кишкових інфекцій. Нітратне забруднення призводить до виникнення захворювань на водно-нітратну метгемоглобінемію. Також  нітрати провокують зниження захистних сил людського організму, що в свою чергу, сприяє збільшенню загального рівня захворюванності, в т.ч. онкологічними та іншими хворобами.

Використання води з надлишковими концентраціями нітратів для пиття та харчування дітей, особливо раннього віку життя, є категорично НЕПРИПУСТИМИМ  та може призвести до отруєння дитячого організму  з непередбаченими наслідками.

Враховуючи результати лабораторних досліджень і з метою забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення рекомендовано не використовувати для харчових і питних потреб воду з вищевказаних джерел. Провести очищення, дезинфекцію їх для можливого подальшого використання води для технічних та інших господарських  потреб.

Лабораторні дослідження води питної з наступного джерела: Любарське КП «Добробут» - артезіанська свердловина с. Старий Любар, показали що зразки води питної з артсвердловини за санітарно-хімічними та санітарно-мікробіологічними показниками в межах нормативних.

2. Моніторингові дослідження води поверхневої водойми (р. Случ) смт Любар, вул. Незалежності.

За результатами лабораторних досліджень виявлено наступні відхилення:

Назва водойми

Виявлені відхилення в травні

Нормативний показник

р. Случ,

смт Любар

вул. Незалежності

БСК5 – 29,9мгО2/дм³

ХСК – 50,8 мгО2/дм³

Розчинний кисень – 3, 1 мг/дм³

БСК5 – 6,0 мгО2/дм³

ХСК – 30,0 мгО2/дм³

Розчинний кисень – не менше 4,0 мг/дм³

До настання  сезону  купання та впродовж усіх літніх місяців здійснюватиметься лабораторний моніторинг якості води з р.Случ в місцях  масового відпочинку населення /зона РЕМ в смт Любар/.

За результатами мікробіологічних досліджень, що проводились у травні, відхилень не виявлено. Натомість окремі санітарно-хімічні показники, які характеризують якісний склад та властивості води з цієї поверхневої водойми, не відповідають нормативним значенням, вказують на її забруднення та недостатню  інтенсивність самоочистки річкової води в зоні відпочинку.

На завершення слід нагадати, що вода чи не найцінніший природній скарб, без неї неможливе життя на землі, а тому недопущення забруднення та оздоровлення водних ресурсів  повинні бути приорітетними для кожного жителя зокрема  і суспільства  в цілому.

 

 

Любарське відділення ДУ «ЖОЛЦ МОЗУ