Фото без опису

   Як повідомляє начальник відділу економічного розвитку та інвестицій Любарської селищної ради Олександр Коржук, відповідно до вказівки селищного голови, протягом березня-травня відділом економічного розвитку та інвестицій спільно з відділом земельних відносин проводилась інвентаризація суб’єктів господарювання у населених пунктах громади на предмет дотримання законодавства в частині легалізації трудових відносин, реєстрації підприємницької діяльності, сплати податків до місцевого бюджету та узаконення права користування земельними ділянками різного цільового призначення.

   Слід відмітити, що переважна більшість суб’єктів господарювання, які були перевірені в ході інвентаризації є законослухняними та сумлінними платниками податків. Проте в ході перевірки, були виявлені факти використання найманої праці та здійснення підприємницької діяльності без відповідної реєстрації. Такі порушення були виявлені у с. Велика Волиця – є випадок здійснення торговельної діяльності без реєстрації підприємця, і без реєстрації найманих працівників. Було проведено бесіду, однак станом на 20.05. це порушення ще не виправлено. Тому підготовлено лист до Управління Держпраці в Житомирській області з метою перевірки. Також факт використання нелегалізованих трудових відносин виявлено у діяльності підприємців, які здійснюють торговельну діяльність у с. М. Браталів, с. Мотовилівка та с. Вигнанка. Окрім того, даними підприємцями порушується також законодавство в частині сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. За вказаними фактами підготовлено відповідні листи до Управління Держпраці в Житомирській області та до Бердичівської ОДПІ. Загалом за результатами перевірки, направлено 14 листів до суб’єктів підприємництва, в яких зазначено необхідність з’явитись до податківців з установчими документами для нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Станом на 20.05. один з ФОПів (с. Мотовилівка) звернувся до податкової, зареєстрував та сплатив близько 5 тис. грн. відповідного податку

   Окрім того, в ході перевірки виявлено 2 факти (с. Кириївка, с. Веселка), коли підприємець зареєстрований в іншій ТГ, а наймані працівники працюють на території Любарської громади і відповідно податки за них сплачуються за місцем реєстрації підприємця. Оскільки, дана ситуація не суперечить чинному законодавству, то проведено розмову з підприємцями з проханням розглянути можливість реєстрації діяльності на території нашої громади. Також важливим питанням є реєстрація права користування орендарями земельними ділянками, в тому числі колишніми господарськими дворами. За результатами перевірки встановлено використання земельними ділянками під колишнім господарським двором та тракторним парком (с. Вигнанка). Було проведено бесіду з керівником підприємства, в ході якої він запевнив, що звернеться до селищної ради з відповідним клопотанням. Однак, станом на сьогодні звернення не надійшло, тому направлено відповідний лист до керівника. Разом з тим є суб’єкти господарювання, які після проведення перевірки і виявлення подібних фактів звертаються до селищної ради із заявами про продовження оренди або заключення нових договорів.

   Попередня інвентаризація проводилася по селам громади, найближчим часом планується проведення інвентаризації суб’єктів господарювання в смт Любар та прилеглих населених пунктах.