Вивіз сміття буде організовано у всіх населених пунктах Любарської територіальної громади шляхом надання послуг з вивезення твердих побутових відходів комунальним підприємством «Добробут»

Чистота — чи не найголовніший атрибут затишного й комфортного життя в населеному пункті. Територія села, чи селища - одна спільна оселя для всіх і кожного, чистота, якої починається із сумлінного ставлення жителів до довкілля, поваги до оточуючих та самих себе, а також зі злагодженої роботи комунального підприємства та селищної ради. Отже чистота територіальної громади — спільна справа для всіх її жителів. Комунальники постійно вивозять з центральних вулиць, кладовищ, а також із несанкціонованих звалищ тонни сміття, зазнаючи при цьому збитків. Це велика проблема, вирішувати яку потрібно негайно.

Безкоштовне вивезення сміття неможливе!

Більшість вважає, що достатньо викинути сміття від приватного домогосподарства до урни на території селища чи просто виставити мішки на вулиці по маршруту руху трактора – і це все безкоштовно. Але це зовсім не так!

Відповідно до положень ст. 12 Закону України від 09.11.2017 №2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» надання житлово-комунальних послуг здійснюється виключно на договірних засадах. Крім цього, Закон № 2189 передбачає, що договори про надання житлово-комунальних послуг укладаються відповідно до типових або примірних договорів, затверджених КМУ або іншими уповноваженими законом державними органами відповідно до закону. Такі договори можуть затверджуватись окремо для різних моделей організації договірних відносин (індивідуальний договір та колективний договір про надання комунальних послуг) та для різних категорій споживачів (індивідуальний споживач, колективний споживач). Таким чином, Закон № 2189 передбачає обов’язковість укладання договорів про надання житлово-комунальних послуг, у тому числі і договору на вивезення побутових відходів. Так, споживач зобов’язаний укласти договір на надання житлово-комунальних послуг, підготовлений виконавцем на основі типового договору, та оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Звернемось до Закону № 187. Так, відповідно до ч. 2. ст. 351 цього Закону власники або наймачі, користувачі, у тому числі орендарі джерел утворення побутових відходів, земельних ділянок, укладають договори з юридичною особою, яка визначена виконавцем послуг на вивезення побутових відходів, та здійснюють оплату таких послуг.

Нагадаємо, що до джерел утворення побутових відходів ст. 1 Закону № 187 відносить об’єкти, на яких утворюються побутові відходи (житлові будинки, підприємства, установи, організації та земельні ділянки).

Звертаємо вашу увагу, що відповідно до постанови КМУ від 10.12.2008 № 1070 «Про затвердження Правил надання послуг з вивезення побутових відходів», послуги з поводження з побутовими відходами надаються суб’єктом господарювання, визначеним на конкурсних засадах в установленому законодавством порядку виконавцем послуг з вивезення побутових відходів. Таким чином, згідно з рішенням виконавчого комітету ради, орган місцевого самоврядування визначає виконавця послуги з вивезення побутових відходів на території населеного пункту відповідне комунальне підприємство.  

На території Любарської територіальної громади, КП «Добробут» визначене, як виконавець послуги з вивезення побутових відходів. Це підприємство має всі технічні можливості надавати комунальну послугу з вивезення побутових відходів. Заключивши договір, КП «Добробут» готове надавати дану комунальну послугу, за відповідними тарифами:

 

16,74 грн. - з 1 особи в місяць від мешканців багатоквартирних та одноквартирних будинків з наявністю усіх видів благоустрою;

17,65 грн. - з 1 особи в місяць від мешканців багатоповерхових будинків за відсутністю одного або двох видів благоустрою (каналізації);

18,26 грн. – з 1 особи в місяць від мешканців  приватного сектору.

 

Зараз часто можна почути подібні твердження: «у мене немає сміття», «я все спалюю», «все закопую в землю». Укласти договір про вивезення побутових відходів з такими мешканцями проблематично. У сучасному побуті доволі багато сполук, які в принципі не можна ані спалювати, ані закопувати, ані просто викидати. Побутові відходи утворюються і, більше того, - у немалій кількості. Так, дійсно, у приватній садибі більше можливостей щодо утилізації органічних відходів (від городу, саду, кухні, тощо). Це все можна скласти на компостну яму і незабаром використати як добрива. Але немає можливості безпечної утилізації безлічі побутових відходів: різноманітної тари, зокрема полімерної, засобів гігієни, електроніки, електротехніки, синтетичних сполук, фарби тощо. Усе це неможливо безпечно утилізувати самостійно.

Усім нам необхідно сформувати нові звички у поводжені зі сміттям. І першим кроком все-таки повинно бути вивезення сміття на спеціально відведені для цього місця. А для цього кожному домогосподарству необхідно укласти договір на виконання робіт по перевезенню твердих побутових відходів з КП «Добробут».