Якщо кошти за вашу субсидію перераховувалися в Ощадбанк, який і оплачував комунальні платежі, пакет документів на отримання допомоги від держави потрібно подати заново. Такі одержувачі відносяться до категорії "домогосподарства, яким грошова субсидія надавалась у грошовій безготівковій формі" і дана категорія не підпадає під автоматичне перепризначення субсидій.

Подати документи можна у відділі “Центр надання адміністративних послуг”, адміністратору за місцем проживання, онлайн або в місцеве відділення органу соцзахисту. Список документів залежить від життєвої ситуації одержувача, але в нього обов'язково входить заява та декларація про доходи.

Громадянин має вказати, куди саме потрібно перераховувати кошти: на банківський рахунок або на відділення пошти.

До травня 2021 р. українці мали можливість отримувати субсидію як у грошовій готівковій формі ("живими грошима" на банківську картку або через пошту), так і в грошовій безготівковій формі (коли Ощадбанк перераховував суми постачальникам житлово-комунальних послуг). З травня субсидію "живими грошима" повинні отримувати вже всі.

Ще дві категорії, яким субсидії не перепризначать "автоматом":

  • домогосподарства, яким субсидія була призначена за фактичним місцем проживання осіб (орендарі житлових приміщень, внутрішньо переміщені особи);
  • домогосподарства, чия субсидія була призначена без урахування окремих осіб з числа зареєстрованих у житловому приміщенні, що не проживають за місцем реєстрації.

ЦНАП