На цьому наголосив голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко під час пресконференції 26 серпня.

«Аналізуючи зміни, що відбулися у дорожній та соціальній інфраструктурі Житомирщини за останні два роки, можна відзначити, що основним інвестором у реалізацію інфраструктурних проєктів в Житомирській області стала Держава. Протягом 2020-2021 років на розвиток соціальної та транспортної інфраструктури в рамках програми Президента Володимира Зеленського «Велике Будівництво» та інших державних програм спрямовано понад 3 млрд  грн, із них на розбудову мережі соціально важливих закладів виділено майже 600 млн грн, що у понад 2 рази більше, ніж
за попередні чотири роки – 2015-2018. Завдяки цьому в області вдалося зрушити з місця численні проєкти, яких роками очікували у громадах», – зауважив Віталій Бунечко.

Так, протягом останніх двох років у Житомирській області було:

– завершено будівництво 15 сучасних сільських амбулаторій, які були оснащені необхідним обладнанням, а також спеціалізованим транспортом;

– забезпечено реконструкцію 7 приймальних відділень в опорних лікарнях Житомирського госпітального округу;

– реконструйовано та побудовано 20 об’єктів, що мають велике значення для життя громад, а саме:

школи у Мирополі, Червоному, Квітневому, Словечному, Андрушках, Високому, Хажині, Пулинах, ліцей у Новій Боровій;

спортивні об’єкти у Радомишлі, Житомирі, Чуднові, Кирданах;

дитячі садочки у Станишівці, Червоному, Чоповичах, Іршанську, Житомирі;

будинок культури у Малині.

Особливістю цього року стало розширення напрямків програми Президента «Велике будівництво» – до неї включені проєкти з будівництва басейнів, реконструкції музеїв, а також розвитку індустріальних парків.

«Важливо, що цьогоріч з’явилася можливість включати до програми також масштабні проєкти, на реалізацію яких потрібно більше року. Тому за затвердженими планами з 15 об’єктів у поточному році ми маємо завершити роботи по 12. Один із цих об’єктів – це наш Магістрат, реконструкцію якого ми завершили до Дня Незалежності України», – повідомив голова ОДА.

Нагадаємо, що Представник Урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю в Житомирській ОДА Неля Ковалюк також ознайомилася з відреставрованою будівлею Магістрату в Житомирі та відзначила, що приміщення доступне для маломобільних груп населення.

Зараз роботи тривають на таких об’єктах «Великого будівництва»:

капітальний ремонт 2 басейнів – ДЮСШ «Авангард» у Житомирі та плавального басейну в Бердичеві;

реконструкція стадіону “Колос” в Олевську;

будівництво інженерних мереж для індустріального парку у Житомирі;

прозорий офіс у  Баранівці.

Також до переліку об’єктів включено:

3 школи у Малинській, Новоборівський та Олевській громадах;

3 дитячих садочки у Швайківській, Новоборівський та Чоповицькій громадах.

У своєму звіті голова Житомирської ОДА окремо зупинився на дорожній інфраструктурі області та повідомив, що в рамках програми «Велике будівництво» протягом 2020-2021 років в області планується реконструювати та капітально відремонтувати близько 400 км доріг, з яких 166 км автошляхів – загально-державного значення. Це у понад 1,5 рази більше ніж було зроблено за 5 років з 2014 по 2018.

«Яскравим прикладом якісних перетворень на автотрасах є дорога М-21 Могилів-Подільський-Виступовичі, на якій ми у минулому році облаштували майже 42 км якісного дорожнього покриття, а в цьому році буде завершено роботи на ділянках загальною протяжністю ще 96 км», – зазначив Віталій Бунечко.

Голова ОДА повідомив, що особлива увага приділяється місцевим дорогам, адже жителі Житомирщини повинні мати можливість вільно діставатися до міжнародних транспортних коридорів та комфортно пересуватися в усіх напрямках, як територією області, так і країною. Загалом обсяг робіт на дорогах місцевого значення за два роки становитиме майже 220 км. Зараз роботи тривають на ділянках загальною протяжністю понад 100 км.

Слід також відзначити великі проєкти, яким Держава надає особливого значення, це реконструкція злітно-посадкової смуги у аеропорту Житомир, щоб до його статусу – міжнародний – додалися ще й відповідні технічні можливості. Реконструкцію шляхопроводу на вул. Київській та електрифікація залізничного сполучення на Житомирщині. І звичайно завершення робіт на житомирській об’їзній дорозі. Загалом, за словами міністра інфраструктури України Олександра Кубракова, йдеться про інвестиції в обсязі понад 2,5 млрд грн.

«Ефективна реалізація програми Президента «Велике будівництво» на Житомирщині не лише сприяє активному розвитку соціальної інфраструктури у населених пунктах області, а й стимулює соціально-економічний розвиток області загалом. За останніми даними моніторингу соцекономрозвитку, що здійснює Кабінет Міністрів України, Житомирська область піднялася у цьому рейтингу одразу на 8 позицій та увійшла у п’ятірку кращих областей України. Найсуттєвіше наша область покращила показники саме за індексами: будівельної продукції, реальної заробітної плати, промислової продукції та капітальних інвестицій», – наголосив Віталій Бунечко.