Нещодавні зміни у законодавстві дозволяють відключати боржників за використане блакитне паливо навіть під час карантину. На Житомирщині, за інформацією ТОВ «Житомиргаз Збут», майже 40% побутових споживачів невчасно розраховується за спожитий газ. Таким чином понад 140 тисяч домогосподарств під загрозою відключення.

У серпні цього року Президентом України був підписаний Закон №1657, який скасовує заборону відключення боржників від газопостачання через заборгованість на період дії карантину. Заборона на відключення діятиме лише в регіонах, які знаходяться у «червоній» зоні та протягом 30 днів після її скасування.

Найбільший постачальник газу для населення Житомирської області – ТОВ «Житомиргаз Збут» – днями повідомив, щоб борг побутових споживачів наразі складає 180 млн грн. Компанія вже надіслала 3748 листів-попереджень з проханням погасити протерміновані платежі на загальну суму 10,5 млн грн. Також були передані Оператору ГРМ доручення на припинення газопостачання 1662 злісним неплатникам, які ігнорують повідомлення постачальника. Так, Оператором вже відключено 18 побутових споживачів із боргом на загальну суму 61,8 тис. грн.

Аби уникнути ризиків відключення від газопостачання, споживачам, що мають протерміновані платежі, необхідно терміново розрахуватися за використане блакитне паливо.

Постачальник нагадує, що оплачувати рахунки за газ можна дистанційно за допомогою зручних та безпечних електронних сервісів:

  • Особистий кабінет 104.ua,
  • мобільні додатки 104 Mobile (Android) і 104 Mobile Light (iOS),
  • Viber-бот таTelegram-бот 7104ua.

Важливо сплачувати за спожитий газ щомісяця до 25 числа, адже споживачі розраховуються за ресурс у поточному місяці за попередній. Накопичення заборгованості ставить під загрозу стабільність газопостачання всієї області.