Фото без опису

З давніх-давен люди бережно ставились до криниць, складали про них легенди. Недаремно народ цінував джерельну воду. Вона нерідко буває цілющою, тому що містить набір необхідних для організму мікроелементів.
         Одна з таких криниць розташована в смт Любар ( в районі центральної аптеки), яка  користується неабияким попитом у населення.
         Кажуть: «Яка криниця - такий і господар». Бо за криницею потрібно доглядати, щоб вода була чистою і смачною.

Тому за ініціативи селищного голови було вирішено відновити, розташовану в центрі селища криницю – давній історичний об’єкт. Усі відновлювальні роботи проведені силами працівників КП «Добробут» та за матеріальної підтримки депутата обласної ради Развадовського В.Й. і інших небайдужих людей .

Тепер справа за тим, щоб зберегти новостворену красу від знищення для майбутніх поколінь.
 

Довідково.

 

Як свідчать історичні дослідження, cвоїми лікувальними властивостями була відомою на Волині вода з джерела монахів-василіян, яка привертала до Любара багатьох відвідувачів. У другій половині 1830-х років знаний в окрузі лікар Романський (Романовський) заснував на базі цього джерела за модною на той час методикою доктора Вінцента Присніца з Грефенбергу водолікарню, яка користувалась великим попитом. Волинська шляхта приїздила до Любара «на води», чим  немало сприяла економічному  розквіту селища.

 Крім того велику кількість прочан та місцевих жителів збирало свято Святого Онуфрія Великого, а в Любарі казали «Онохрея» (25 червня). На «Онохрея» бажано було і благодаті трішки отримати і грошей  трішки на  релігійному туризмі (сучасний термін) заробити.

      Навколо Случа у межах Любара було (і ще сьогодні трохи є) багато джерел, які називали  криничками. А на Юрія ( св.ве­ликомученика Георгія) у Любарі ще здійснювали урочисте богослужіння біля великої кринички, що ніколи не замерзає – та що тепер за аптекою, і освячували  воду. Так що воду святили не лише на Водохреща.

Фото без описуФото без описуФото без опису