Вакцинація – це єдиний ефективний спосіб подолання пандемії COVID-19. Стратегічна мета, яку ставить Міністерство охорони здоров’я, – сформувати в українців колективний імунітет до смертельно небезпечної хвороби. А з цією метою потрібно, аби щонайменше 70% дорослого населення імунізувалися.

Сьогодні як в Україні, так і у світі існує недовіра до вакцин проти COVID-19. Це попри те, що в історії сучасної медицини та фармацевтичних розробок ще не було настільки прискіпливої  уваги до окремого лікарського препарату, як до цих вакцин.

Одна з причин такої недовіри – поширення неправдивої інформації щодо вакцинації.

Шипоподібний білок Дельта-варіанту і справді зазнав деяких мутацій, що дозволяють йому легше проникати в наші клітини. Але той шипоподібний білок, який виробляється після введення векторних та мРНК вакцин, майже повністю відповідає тому ж білку, який є у варіанта “Дельта”. Тому від штаму “Дельта” та інших мутацій коронавірусу, захищають як інактивовані, так і векторні та мРНК-вакцини.

Після вакцинації векторними та мРНК-вакцинами рівень Т-клітинного імунітету залишається високим як мінімум 6 місяців, і це ті клітини, які знищують вірус та інфіковані ним клітини.

Тому кожна з вакцин, які зараз використовує Україна, значно зменшує ризик госпіталізації та смерті від COVID-19. Це довели численні дослідження.

AstraZeneca: за останніми даними досліджень у реальних умовах, тобто після того, як десятки мільйонів людей у всьому світі щепилися цією вакциною, дві дози AstraZeneca захищають від важкої хвороби та госпіталізації з ефективністю 92% для штаму коронавірусу Дельта та 86% для штаму Альфа (bit.ly/UK_delta).

CoronaVac: дослідження серед мешканців Китаю віком 18–59 років, які здійснював центру контролю та профілактики захворювань у Гуанчжоу в травні 2021 року під час спалаху захворюваності на штам “Дельта”, виявили, що дві дози вакцини мали ефективність у 59% відсотків проти симптоматичного захворювання на COVID-19, 70,2% проти середньої форми тяжкості захворювання і 100% проти важких випадків (bit.ly/CoronaVac_Delta)

Comirnaty/Pfizer: згідно з результатами британського дослідження, опублікованими в авторитетному науковому виданні “The New England Journal of Medicine” в серпні 2021 року, вакцина Comirnaty/Pfizer має ефективність 93.7% проти симптоматичного захворювання, викликаного штамом “Альфа”, та 88% для штаму “Дельта” (https://bit.ly/vaccines_Delta).

З понад 51 000 смертей від COVID-19 в Англії в період з січня по липень 2021 року лише 256 осіб отримали дві дози вакцини. Вакциновані люди також хворіють, втім набагато легше та мають набагато менші шанси померти внаслідок цього захворювання за невакцинованих.

За даними Центрів з контролю та профілактики захворювань у США, вакциновані люди в 8 разів рідше заражаються й у 25 разів рідше зазнають госпіталізації або смерті.

Також у своєму інтерв’ю експерт неодноразово підкреслює переваги препарату CoronaVac від Sinovac над іншими антиковідними вакцинами. При цьому він не приховує, що має конфлікт інтересів, бо є консультантом проєкту з виробництва цієї китайської вакцини українською компанією.

Такі матеріали спричиняють реальні смерті, адже серед людей, які не щепилися та не пережили коронавірусну хворобу, дехто покладався саме на такі фейки.

Не довіряйте неперевіреним джерелам, дотримуйтеся інформаційної гігієни. І знайте, що вакцинація – це важливий крок до збереження здоров’я і життя!