Фото без опису

Комунальне некомерційне підприємство  «Любарська лікарня» Любарської селищної ради Житомирської області є юридичною особою публічного права. Підприємство створене за рішенням Любарської районної  ради Житомирської області від 21 грудня 2018 року № 287  «Про  реорганізацію шляхом перетворення  Любарської центральної районної лікарні  в комунальне некомерційне підприємство «Любарська центральна районна лікарня» Любарської районної ради»  відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та передано рішенням Любарської районної ради від 21 жовтня 2020 року № 386 у власність Любарської селищної ради. Підприємство здійснює некомерційну господарську діяльність.

     Сьогодні це не бюджетна установа, а комунальне підприємство. Така реорганізація диктує зовсім інше фінансування, тобто на своє утримання заклад заробляє кошти  шляхом надання медичних послуг населенню. Відповідно до Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2022 році, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 № 1440, Національна служба здоров’я України (НСЗУ) укладає договори щодо надання медичної допомоги з надавачами медичних послуг ( в нашому випадку – це КНП «Любарська лікарня»).

    В поточному році склалась дуже серйозна ситуація щодо функціонування полового відділення. Основною умовою заключення пакету послуг «Медична допомога при пологах»  з НСЗУ є надання медичних послуг у 2021 році не менше 150 породіллям. Фактично за рік надано послуг 115 пацієнткам. Доречно, сказати, що протягом минулого року в населених пунктах нашої громади народилось 174 малюки, тобто 59 маленьких жителів появились на світ в інших містах. За кожні пологи держава сплачувала в І кварталі 2021 р – 8136 грн, в ІІ-ІV – 10382 грн. Таким чином, 612.5 тис. грн наші породіллі дали можливість заробити кошти іншим лікарняним установам.

   Отже, не забезпечивши умову НСЗУ відносно 150 пологів на рік, договір з цією державною структурою не укладений. Це означає, що не буде надаватись фінансування на пологове відділення та воно змушене буде закритися. Породіллям доведеться їхати в лікарні за 50-100 км. Для деяких із них долати таку відстань може бути дуже небезпечно. Поріг у 50 км збільшує небезпеку ускладнень при передчасних пологах, а якщо врахувати стан доріг – то це може мати страшні наслідки. Не виключаємо можливості, що це збільшить кількість домашніх пологів, що дуже небезпечно, особливо в умовах відсутності діагностики вагітності.

    Лікарняний комплекс побудований нашими батьками та дідами ще у 1984 році. З тих часів (біля 40 років) працювали всі відділення. З метою збереження матеріально-технічної бази постійно проводяться ремонти у відділеннях нашої лікарні, в тому числі і в пологовому відділенні, закупляється нове обладнання,  працюють висококваліфіковані кадри, створені  досить комфортні умови. Це один із найкращих лікарняних закладів у Житомирській області.   

     Хто ж винен в тому, що КНП «Любарська лікарня» залишиться без полового відділення?