Фото без опису

 

 З кожним роком спалювання сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо. Не слід забувати про те, що кожен факт підпалу — це злочин проти природи.

Вогняна стихія поглинає все живе на своєму шляху. Під час згоряння однієї тонни рослинних залишків у повітря виділяється близько 9 кг. мікрочастинок диму, до складу якого входить пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. У листі, яке тліє без доступу кисню, виділяється бензапірен, який здатний викликати у людини ракові захворювання. Крім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найбільш отруйних для людини речовин.

З листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні одного поліетиленового пакету, в повітря викидається близько 70 різних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. При горінні гуми утворюється канцерогенна сажа і оксиди сірки, які викликають респіраторні захворювання. Особливо це відчувають ті, хто скаржиться на бронхіт, бронхіальну астму, риніт. Якщо порівнювати масове спалювання листя з роботою промислових підприємств, то рівень забруднення атмосфери буде майже однаковий.

     Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави завдає шкоду природі, призводить до руйнації верхнього ґрунтово-рослинного покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки та гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. В сухому листі й траві згорають ряд корисних комах.

       На природних луках, відкритих ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. У лісогосподарських регіонах – це повне знищення лісу, яке супроводжується значними матеріальними втратами. Окрім того, лісові площі, понівечені полум’ям, відновлюються не за один рік, а впродовж десятків років.

      Звертаємо увагу, що 17 квітня 2020 року,  набув чинності закон № 2339 — про посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу. Він, зокрема, передбачає суттєве збільшення штрафів та кримінальну відповідальність.

Новий закон передбачає:
- за знищення або пошкодження лісів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем — кримінальна відповідальність і штраф від 91 800 до 15 3000 гривень, обмеженням або позбавленням волі від 2 до 5 років;
- за спалювання трави і листя в населеному пункті — адміністративна відповідальність і штраф від 3 060 до 6 120 гривень;
- за порушення пожежної безпеки в лісі через необережне поводження з вогнем — адміністративна відповідальність і штраф від 4 590 грн до 15 300 гривень;
- за забруднення повітря шкідливими речовинами чи відходами (зокрема спалювання сміття) — кримінальна відповідальність і штраф від 30 600 до 61 200 гривень.

Закликаємо жителів громади не допускати спалювання опалого листя, сухої трави, оберігати власне здоров’я та здоров’я оточуючих від шкідливого впливу задимленого повітря!

                                  Провідний інспектор ВЗНС Житомирського районного управління       

                                                              Володимир ЦАПОК