Фото без опису

За повідомленням Держпродспоживслужби України за 6 місяців 2022 року працівники  територіальних органів взяли участь у розслідуванні 34 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, викликаних ( рота-, норо вірусами, сальмонелами,та іншими бактеріальними збудниками),  в наслідок яких постраж-дало 302 особи, з них 138 дітей (45.7%)  в тому числі після введення воєнного стану зареєстровано 27 спалахів, внаслідок яких постраждали 249 осіб з них 103  дитини (41,4%). Спалахи фіксувались в 5- дитячих закладах 1 –школа, 4- заклади дошкільної освіти,6- спалахів в побуті,6 спалахів пов’язані із закладами громадського харчування, 1- з їдальнею промислового підприємства та установи виконання покарань, у місцях тимчасового перебування внутрішньо переміщених осіб – 15 випадків.

 За 6 місяців 2022 року працівники  територіальних органів Держпродспо-живслужби взяли участь у розслідуванні 43 випадків ботулізму з 46 постражда-лими. 2 хворих померли. Летальні випадки зареєстровані у Львівській та Чернігівській областях, пов’язані із вживанням м'ясного паштету домашнього виготовлення та риби, придбаної в місці стихійної торгівлі.

      Цього року на території нашої громади  було зареєстровано  побутовий  випадкок захворювання на ботулізм, внаслідок якого постраждала одна особа,  (житель с. Стара Чортория).  Причиною отруєння стала рибна концерва домашнього виготовлення.

     Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в ґрунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у ґрунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.

Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – ботулотоксин, що виробляється бактеріями. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин. Збудник розмножується в анаеробному середовищі (середовище, в якій немає кисню), при цьому виділяється ботулотоксин. Він менш стійкий до нагрівання. При нагріванні до 80°С токсин частково розпадається, при кип’ятінні тривалістю 10-15 хв. руйнується повністю. Ботулотоксин – одна з найсильніших отрут, що зустрічаються в природі.

Улюблений сезон цієї небезпечної хвороби літо-осінь, коли господині активно займаються консервацією продуктів. Саме консерви – овочеві, фруктові, грибні, м’ясні, рибні і стають причиною захворювання. А також споживання копченостей, в’яленої та сушеної риби, особливо приготовлених у домашніх умовах з порушенням гігієни, та продукція, упакована під вакуумом.

Продукти, які найчастіше можуть бути джерелами отруєння:

консервовані гриби, овочі, фрукти,

м’ясні і рибні продукти – копчена, в’ялена, солона, консервована риба, шинка, тушонка, вакуумні ковбаси та копченості,

іноді причиною отруєння може стати приправа або часник, залитий рослинним маслом для збереження, але без підкислення, перець чилі,

погано промита картопля, запечена у фользі.

Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або одну і ту ж копчену рибу може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви, в яких були спори збудника та ботулінічний токсин.

 Механізм передачі ботулізму – фекально-оральний або контактний (при рановому ботулізмі). Шляхи передачі захворювання можуть бути харчові, повітряно-пилові (при ботулізмі грудних дітей) або контактно-побутові.

  Профілактика захворювання:

  • при домашньому консервуванні необхідно дотримуватися всіх правил гігієни;
  • дотримуватись чистоти сировини (ретельно відмити городину перед консервуванням, промити рибу перед засолом та звільнити від нутрощів);
  • не рекомендовано консервувати гриби у герметично закритих банках в домашніх умовах, тому що складно повністю звільнити їх від мікрочастинок ґрунту;
  • при домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову або лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;
  • безпосередньо перед закладкою в банки продуктів добре стерилізувати банки і кришки;
  • при консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом 2 діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – 40-60 хв. з подальшою їх герметичною упаковкою;
  • не вживати “бомбажні” консерви;
  • не купувати виготовлені у домашніх умовах консерви, в’ялену, копчену, солону рибу й інші продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

      Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей. Прислухайтесь до вищевказаних порад.

 

Любарське  управління

Головного управління ДПСС в Житомирській області.