Чи має мій колишній чоловік платити аліменти на дитину, якщо він мобілізований на військову службу? Нараховувати заробітну плату за основним місцем роботи йому припинили.

19 липня 2022 року набрав чинності Закон України № 2352-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо оптимізації трудових відносин», згідно з яким роботодавця звільнено від обов’язку зберігати середній заробіток за працівниками, яких призвали на військову службу. За такими працівниками зберігається лише місце роботи та посада.

Мобілізованим працівникам виплачують грошове забезпечення за рахунок коштів Державного бюджету України на підставі Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Водночас військовослужбовці сплачують аліменти на загальних засадах та з усіх видів грошового забезпечення (крім такого, яке не має постійного характеру).

Так, відповідно до Переліку видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 року № 146, з військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, Держспецзв’язку, Держприкордонслужби, поліцейських, осіб рядового і начальницького складу органів і підрозділів внутрішніх справ, Національного антикорупційного бюро, Державного бюро розслідувань, БЕБ, служби цивільного захисту та Державної кримінально-виконавчої служби, співробітників Служби судової охорони утримання аліментів провадиться з усіх видів грошового забезпечення, крім грошового забезпечення, що не має постійного характеру, та інших випадків, передбачених законом.

Як діяти, якщо військовослужбовець відмовляється добровільно сплачувати аліменти?

Якщо утримання аліментів здійснюється у примусовому порядку державним або приватним виконавцем в рамках виконавчого провадження, то саме на виконавця покладений обов’язок здійснювати розшук доходів боржника, на які можуть бути звернуті стягнення за виконавчими документами відповідно до Закону України «Про виконавче провадження».

У свою чергу, стягувач може письмово повідомити виконавця про мобілізацію боржника на військову службу із зазначенням номера військової частини, якщо такий відомо. Якщо виконавцю невідома адреса військової частини, де служить боржник, він повинен надіслати документи щодо стягнення аліментів до Міністерства оборони України з метою їх передачі до бухгалтерії військової частини для стягнення аліментів з доходів боржника.

За більш детальною інформацією звертайтесь до сектору Любарського бюро правової допомоги відділу безоплатної правової допомоги Бердичівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: смт. Любар, вул. Незалежності, 39; тел. (098) 279-47-64 або 0 800 213 103 (безкоштовно).