День Гідності та Свободи – одне зі знакових державних свят у сучасній історії України. Воно приурочене двом революціям в Україні – Помаранчевій революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

Щороку День гідності та Свободи українці відзначають 21 листопада – в річницю початку Євромайдану. Цього дня вшановується патріотизм і мужність громадян, які восени 2004-го та в листопаді 2013 – лютому 2014 року стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини й громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського вибору.

Україна платить високу ціну за те, що обрала свободу. У війні розпочатій з вини російського агресора втратили життя тисячі українців, як військових так і цивільних, які обороняли і обороняють мирне життя, незалежність і територіальну цілісність України.

Усі ці історичні події ми віншуємо у контексті споконвічності прагнення українців до гідності та свободи, а також до життя в європейській сім’ї народів.

Традиційно 21 листопада люди поминають загиблих під час Революції Гідності, приносять квіти і лампадки до пам’ятних місць. Зокрема, цього дня відбудеться покладання квітів до пам’ятного знаку на алеї Героїв Небесної Сотні.