Фото без опису

Система бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації визначається умовами, зазначеними у Законі України “Про внесення змін до Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” №7687 щодо бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час”.

 

Відповідно до цього закону, бронюванню підлягають військовозобов'язані особи, які працюють:

- в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування.

- на підприємствах, в установах і організаціях.

 

Такі військовозобов’язані не підлягають прийняттю на службу у військовому резерві та підлягають під бронювання у разі необхідності забезпечення функціонування органів, установ та підприємств в особливий період, зокрема:

- яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних завдань (замовлень);

- які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і послуг оборонного призначення для задоволення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період, у разі, коли це необхідно для виконання зазначених заходів;

- які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Важливим є те, що закон містить два ключових положення, необхідних для організації прозорої процедури бронювання:

1) дозволити проводити бронювання без виконання мобілізаційних завдань для підприємств, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення;

2) надати повноваження уряду на розробку нового порядку бронювання, включаючи критерії віднесення підприємств до критичних.

Так, на сьогодні бронювання військовозобов'язаних працівників підприємств, установ і організацій можливе або за списком військовозобов'язаних, поданим у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку відповідним органом державної влади, іншим державним органом, органом місцевого самоврядування, підприємством, установою або організацією, які підлягають від категорію критично важливих для економіки, або через кабінет запитів на бронювання https://mobplan.minagro.gov.ua/ub-auth.html?returnUrl=https%3A%2F%2Fmobplan.minagro.gov.ua%2F .

За більш детальною інформацію звертайтесь до Любарського бюро правової допомоги: смт. Любар, вул. Незалежності, 39 (ліве крило, 4-ий поверх) або за тел. (098)279-47-64 або “Гаряча лінія БПД” - 0-800-213-103 (безкоштовно).