Фото без опису

 

У період підготовки до різдвяно-новорічних свят розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев збільшується в рази. Окрім штрафу за вирубану ялинку чи сосну, доведеться ще й компенсувати шкоду, заподіяну лісу. Про штрафи і такси для обчислення розміру шкоди за незаконну вирубку хвойних дерев 6 грудня нагадала пресслужба Державної екологічної інспекції Поліського округу.

         У передноворічний період державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища Поліського округу спільно з громадськими інспекторами, працівниками правоохоронних органів, державної лісової охорони посилюють контроль за охороною лісів від незаконних рубок хвойних насаджень. Заходи з виявлення правопорушників проводитимуться не тільки в лісових масивах, а й в місцях продажу ялинок.

         Екологи нагадують, що підприємці, які здійснюють транспортування і продаж новорічних дерев, повинні мати при собі накладну з лісництва, товарно-транспортну накладну, сертифікат радіаційного обстеження дерев, дозвіл на торгівлю з мокрою печаткою, а на зрізі кожного дерева – електронний чип зі штрих-кодом лісового господарства, де його виростили. Купуючи ялинку, громадяни можуть звернутися до продавця з вимогою надати ці документи для того, щоб переконатися, що новорічна ялинка продається без порушень вимог закону.

 

        Відповідно до статті 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення незаконна порубка, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка тягнуть за собою накладення штрафу.

          Відповідно до Такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 665, і Такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 559, за самовільну вирубку хвойних дерев розраховується шкода, заподіяна державі.

          У грудні-січні розмір збитків за незаконне вирубування хвойних дерев в межах населених пунктів збільшується в чотири рази, поза межами населених пунктів – в три рази.