Фото без опису

 

            Центрами контролю  та профілактики  хвороб моніториться захворюванність гострими респіраторними вірусними інфекціями  та грипом.

           З останнього тижня вересня стартував  другий етап цьогорічного епідемічного сезону. Станом  на 22 грудня за інформацією,що потижнево  надходить від КНП «Любарський ЦПМСД», за медичною допомогою з приводу грипоподібних станів, звернулись понад 970 осіб,з них дітей різних вікових груп 401  або 44,3%

         З числа хворих ,за результатами швидких тестів, у 157 чоловік (16,1% ) діагностовано КОВІД-19,грип у -16 (1,7% ),решта -798 (82,2% ) –ГРВІ . Найбільше звернень до сімейних лікарів з приводу гострих респіраторних захворювань зареєстровано в першому зимовому місяці ( близько 40 відсотків). Станом на 22 грудня із 381 хворого, дитяче населення склало чи не  половину.

         Але,в цілому,перевищень   порогових епідемічних рівнів у цьогорічному сезоні не спостерігається.

          У комплексі санітарно-гігієнічних та протиепідемічних  заходів залишаються наступні попереджувальні  рекомендації.

          При перших ознаках занедужання  суворо дотримуйтесь ліжкового режиму. Зателефонуйте своєму сімейному лікарю з метою отримання рекомендацій  стосовно тактики подальшого лікування.

          Забезпечення маскового режиму та соціальної дистанції ,особливо в людних місцях та сферах, діяльність яких пов’язана з масовим обслуговуванням населення, ізоляція у випадках підозри на хворобу та своєчасна  госпіталізація у разі потреби -це прості  та доступні складові ,які можуть дорого вартувати коли ними ігнорувати.

        Про  особливу настороженість щодо  можливих ускладнень  повинні пам’ятати хворі  на ВІЛ-інфекцію, цукровий діабет,бронхіальну астму, з хронічними захворюваннями дихальних шляхів,печінки,нирок,ураженнями серцево-судинної системи. В групу ризику віднесено вагітних , дітей раннього віку життя,осіб з імунодефіцитними  станами  та похилого віку.

      ВАКЦИНАЦІЯ-створення штучного імунітету в людини, є суттєвою складовою  не лише профілактики грипу, але й запобігає виникненню грізних ускладнень на випадок захворювання.

    Слід наголосити,що  саме  для поточного осінньо-зимового епідсезону характерним є збільшення частоти  ускладненого перебігу хвороби та кількості  госпіталізованих,які потребували стаціонарного лікування і цілодобового медичного спостереження.

        Враховуючи,що контактно-побутовий та повітряно-крапельний шляхи є основними чинниками поширення  ГРВІ в місцях масового перебування людей слід подбати про знезараження повітря та всього оточуючого довкілля. При цьому,найбільш доступними методами є  ретельне провітрювання  приміщень і збільшення частоти вологих прибирань в них,з протиранням предметів меблювання, в т.ч. і з використанням новітніх дезінфекційних засобів,які згубно діють на віруси.

       Також доведено,що обробіток рук якісними спиртовмісними антисептиками гарантує не лише зниження кількості мікроорганізмів на них у 100 тисяч разів,але й приводить до повного знищення їх. Натомість, при митті рук з милом, показник якості не лише зменшується в сотню разів ,але й не гарантує стовідсоткового звільнення від хвороботворних бактерій.

 

                                                               Любарське відділення

                                                               ДУ «Житомирський  обласний ЦКПХ МОЗУ»