Фото без опису

 

Любарським структурним підрозділом обласного  центру контрою та профілактики хвороб щоденно проводяться дозиметричні дослідження місцевості. Із близько 700 вимірів  радіаційного фону здійснених у минулому році та за період січня поточного,відхилень від допустимих нормативних значень,   н е  в и я в л е н о.

     Але,близько року держава живе в умовах воєнного стану. З поміж інших бід та надзвичайних ситуацій,що випали на долю українців,на жаль, не може бути виключеною і ядерна  небезпека.

    А тому вважаємо за потрібне довести для населення наступну інформацію  просвітницького спрямування.

    Радіаційна  небезпека напряму пов’язана зі ступенем радіоактивного забруднення місцевості. Найбільш небезпечними є наземні вибухи. Їх потужність, метереологічні умови,  швидкість та напрям вітру – складові наслідків  для здоров’я людини . Все оточуюче довкілля  заражається при прямому попаданні небезпечних речовин із радіоактивної  хмари.

     Надзвичайно важливо,особливо протягом п е р ш о ї  доби після радіаційної аварії, п е р е б у-   в а т и  у підвалах,сховищах,радіаційних укриттях або хоча б у віддалених кімнатах будівлі, герметично закривши при цьому  вікна,двері,додатково завішавши їх щільною тканиною чи ковдрами. Всі прилади ,що можуть запускати повітря у приміщення потрібно  вимкнути.

    Орієнтовно коефіцієнти послаблення радіації виглядають так:

    - дерев’яні будинки – у 3-4 рази, підвали в них - у 7-10 разів,

    -. одноповерхові кам’яні будинки -  в 10 разів,підвали у них – 40-50,

    - багатоповерхові кам’яні будинки - у 400-500 разів, а їхні підвали та сховища - у 1000 разів.

   З метою оперативного реагування на ситуацію слід подбати про забезпечення доступу до офіційної інформації місцевої влади та чітко виконувати її вказівки.

    Протигаз,респіратор, протипилова тканинна маска або ватно-марлева пов’язка є найбільш доступними засобами індивідуального захисту для органів дихання.

      Зберігання харчових продуктів  допускається лише в герметично закритій тарі, швидкопсуючих - у холодильниках,попередньо додатково обмотавши їх у харчову плівку або помістивши у  відповідні контейнери.

      Зараження  м’яса ,молока відбувається  при поїданні тваринами кормів,забруднених радіоактивними  речовинами, а риби-через воду,виловлену з відкритої водойми.

      Слід передбачити  створення запасу питної води, пам’ятаючи, що для харчових та питних потреб найкраще використовувати воду з підземних артезіанських свердловин або інших закритих джерел.

      З метою уникнення уражень шкіри,яке проявляється опіками, на вулицю потрібно виходити  лише одягненими в засоби індивідуального захисту (плащ,чоботи,рукавички,респіратор). На відкритому повітрі не сідати, в т. ч. і  на лавки,не курити, не роздягатися.

     При поверненні з вулиці вимити чи обтерти взуття мокрою ганчіркою . Верхній одяг почистити вологою щіткою чи віником,бажано загорнути його в поліетиленовий пакет.

    Лице,руки,шию ретельно вимити,рот прополоскати  0,5%  розчином питної соди.

     Їжу приймати лише у закритих приміщеннях не забуваючи про дотримання правил особистої гігієни та полоскання ротової порожнини.

    Часте вологе прибиранням з застосуванням мийних засобів у приміщеннях де перебувають люди також  є корисним.

      Не зайвою буде порада щодо завчасного придбання побутового дозиметра з метою визначення рівнів радіоактивної забрудненості.

       Для  зниження тяжкості наслідків іонізуючих випромінювань на  організм людини застосовуються спеціальні хімічні речовини,так звані радіопротектори.

            Згідно Регламенту  Міністерства охорони здоров’я також   д о д а т к о в и м   захисним засобом  є проведення йодної профілактики. З цією метою населенню    від   0 до 40 років показаний  одноразовий  прийом  калію йодиту  в дозах відповідних до  віку.

         За потреби, щодо додаткової  інформації з питань йодної профілактики варто звертатись   до сімейних лікарів.

 

 

                                                    Любарське відділення  ДУ «Житомирський ОЦ КПХ  МОЗ »