Фото без опису

 

На території Любарської громади за  минулий рік епідемічна ситуація залишалась стабільною та керованою .  Випадки інфекційних захворювань,що мали місце  були поодинокими, реєструвались переважно  в побуті.

    Хоча в порівняні з 2021 роком дещо виросла захворюванність по окремим  інфекціям,але показники які характеризують її розповсюдженість незначні та не перевищують середньообласних.

     Як і за попередні роки, із загального числа зареєстрованих  недугів, найбільше випадків склали інфекції верхніх дихальних  шляхів-3117, з них КОВІД-19 діагностовано у 1983 хворих, в т.ч. 280 - серед дитячого населення різних вікових груп.

    З часу  пандемічного поширення КОВІД-19, саме 2022 рік  для Любарщини  став піковим, а антирейтинговим слід рахувати лютий. Адже, в цьому місяці були підтвердженими 1058 випадків хвороби або близько 85 відсотків до загального числа зареєстрованих протягом  усього 2020 року  та більше половини в порівняні з 2021.В минулому році динаміка захворюваності гострою корона вірусною інфекцією виглядала так: перший квартал-1559 випадків,другий-16,третій-252,четвертий-156.               Проведення масової вакцинації серед населення сприяє не лише виробленню колективного імунітету,але й  індивідуально попереджує важкі перебіги хвороби .  Усі хто в минулому році не розминувся з КОВІД-19 – о д у ж а л и.

    В грудні також було отримано 16 екстрених повідомлень про  виявлення грипу.

    Число зареєстрованих гострих кишкових інфекцій різного походження  виросло. В основному занедужання були зумовлені вживанням харчової продукції сумнівної якості.

     Скарлатина,вітряна віспа,вірусний гепатит С,хвороба Лайма (передається через покуси кліщів),туберкульоз,ботулізм - це хвороби інфекційного походження, які  реєструвались ч а с т і ш е    серед жителів громади  в порівнянні з  2021 роком.

    Залишається також напруженою ситуація щодо захворюваності тварин на СКАЗ. За попередній рік  виявлено таких  лабораторно підтверджених випадків – 4. Неблагополучними в епізоотичному відношенні були  визначеними сс.. Ст. Чортория, Гринівці, В.Деревичі. Собака,лис- тварини,в яких виявлено збудника хвороби  з перших двох населених пунктів,а у В. Деревичах  носієм збудника стали  домашнє теля ,що випасалось на прив’язі та кіт. 

     В РЕЗУЛЬТАТІ, з року в рік,збільшується число людей покушених або ослюнених,як безпритульними,так і домашніми тваринами. А це вже реальна загроза виникнення та поширення цієї вкрай небезпечної хвороби і серед населення.  Першочергово про це слід знати не лише тим,хто потерпів від насилля собак,котів,лисиць чи інших звірів або тварин з неадекватною поведінкою,але й працюючим у галузях ветеринарної медицини,зайнятих у лісовому господарстві,мисливцям,тощо.

   За 2022 рік, з приводу  такого  небажаного контакту з підозрілими тваринами  56 потерпілим були призначені  антирабічні  щеплення.

     На завершення варто застерегти,що найбільше доступним та найменше вартісним способом лікування  є  ПРОФІЛАКТИКА – радимо пам’ятати   про це.             

Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»