Фото без опису

 

В Україні зафіксовано перший випадок зараження новим підвидом штаму «Omicron» XBB 1.5, або «Кракен». Випадок був зафіксований у Сумській області у особи, яка не пройшла курс вакцинації проти COVID-19.

Під час засідання 5 січня 2023 р технічна консультативна група ВООЗ з еволюції вірусу дійшла висновку, що вказаний штам може сприяти підвищенню рівня захворюваності та витіснити стандартний варіант

«Оmіcгоп», який циркулював раніше (наприклад, у США з 1 % на 47 тижні 2022 року до 8 % на 50 тижні).

Оmicгоп XBB 1.5 швидше передається i таким чином сприятиме збільшенню випадків у всьому світі та в Україні відповідно Вказаний штам найбільш ефективно ухиляється від імунної відповіді людини та здатний

 

викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та людей з ослабленим імунітетом.

Не зважаючи на те, що епідемічна ситуація з COVID-19 на Житомирщині, як i в цілому по Україні, знаходиться на низькому рівні та залишається контрольованою, ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики xвopoб Міністерства охорони здоров’я України» проводиться постійний моніторинг за станом зaxвоpювaнocтi. 3 початку 2023 року відмічаються щотижневі коливання показників, при цьому реєструються поодинокі випадки, захворюваність носить спорадичний характер. Більшість випадків захворювання зареєстровано в м Житомирі (показник 20,9 на 100 тисяч населення) та Радомишльській, Любарській, Звягельській громадах.

3 огляду на те, що вакцинація від COVID-19 залишається пріоритетом в подоланні пандемії, беручи до уваги важливість забезпечення безперебійної роботи об’єктів критичної інфраструктури в умовах війни, звертаємось до вас з проханням взяти під особистий контроль рівень щеплень від COVID-19 серед працівників закладів та установ критичної інфраструктури.

Курс щеплень від COVID-19 має включати першу, другу, додаткову (для людей з тяжкими хронічними захворюваннями, ослабленою імунною системою), бустерну та другу бустерну дози.

На даний час населенню досить просто отримати щеплення - навіть не обовязково мати декларації з сімейним лікарем. Необхідно звернутися до найближчого медичного закладу або Центру вакцинації. Щеплення проти COVID-19 доступне для усього дорослого населення та дітей від 5 років.

Перед вакцинацією не треба проходити обстежень, приймати специфічні ліки а6о дотримуватись дієти, вакцина безкоштовна та ефективна. Захистіть себе та своїх близьких!