Фото без опису

Своє національне свято Литовська Республіка відзначає 16 лютого, в день, коли вона здобула свою незалежність від Російської Імперії в 1918 році. 6-го вересня 1991 року Литва позбулася окупації Радянської імперії. Зараз Литва є членом НАТО, Європейської ради та Євросоюзу.

Хоч назву Литва вперше і було згадано в анналах Кведлинбурга в 1009 році, проте литовська мова навіть давніша, ніж грецька, латинська, німецька, кельтська або слов’янська мови, належить до індо-європейської групи, найближчої до санскриту. Литва, відома як земля лелек, знаходиться в географічному центрі Європи. Держава лідирує в світі за кількістю людей, в яких у власності є нерухомість.

Відомо, що у матері Папи Римського Іоанна Павла II було литовське коріння.

Литва експортує сири, пиво і копченості, а також чорний хліб. Примітно, що він вважається одним з кращих, якщо не найкращим чорним хлібом в світі. Цей хліб може зберігатися більше місяця!

У Литві понад три тисячі озер. Цікаво, що в литовському місті Вільнюсі з крана тече питна вода. Вона видобувається з підземних глибинних джерел і після незначного очищення відразу подається по водопроводах.

Серед найбільш шанованих героїв Литви - пілоти Степонас Дарюс і Стасис Гіренас, відомі тим, що в 1933 році зробили безпосадочний переліт через Атлантику.

 

Від початку російського вторгнення в Україну Литва надала нашій країні військової допомоги на €283 млн за 2022 рік, про це повідомив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас і запевнив, що на 2023 рік запланована допомога становить близько 40 мільйонів євро. Планується закупівля нової техніки та іншого обладнання, що виробляється в Литві та якого потребують українці. Не виключає, що в межах модернізації литовської армії ми зможемо передати й певне озброєння», - сказав міністр.

За його словами, надана допомога включає системи ППО, легке піхотне озброєння, протитанкові засоби, міномети, кулемети, боєприпаси, а також броньовані машини та гаубиці, зокрема 62 бронетранспортери М113.

Крім того, Литва передала Україні багато зброї радянського зразка, яка була необхідна для протидії у перші дні повномасштабного вторгнення рф.

Особливо на початковому етапі, Литва була взагалі першою, від кого Україна отримала допомогу, вже на другий день після початку війни.

Нині Литва продовжує підготовку українських військовослужбовців. У тренувальних центрах країни пройшли навчання близько 400 українських військових фахівців, і ця робота триватиме.

Литва готова продовжувати навчання українських військовослужбовців та інструкторів у 2023 році. Це включає курси операторів протитанкових засобів, військових інженерів, розмінування, РХБ-захисту, підготовки фахівців із обслуговування та ремонту БТР М113, а також курси інформаційних операцій та кібернетичного захисту.

Крім того, Литва братиме участь у Військовій допоміжній місії ЄС, навчальні центри якої розгорнуто на території кількох держав.

Як повідомлялося, Литва належить до держав, які надають Україні найбільшу допомогу відносно національного ВВП.

"Литва - це лише 3 мільйони людей, але за тиждень ми зібрали 6 мільйонів євро на купівлю систем протиповітряної оборони для України. Тут немає жодних ознак втоми. Ми будемо стояти з Україною до перемоги", - написав у Twitter глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс.

 

Послання "русскому воєнному кораблю" назвали фразою 2022 року в Литві