17 лютого в залі засідань селищної ради відбулися загальні збори голів фермерських господарств Любарщини.

Із 62 -х офіційно зареєстрованих підприємств на збори прибули представники 26 - ти господарств.

Проведення такого зібрання було ініціативою керівництва селищної ради та групи депутатів, які здійснюють свою діяльність у сфері сільського господарства.

Поштовхом до цього була зустріч із фермерами Литви, які напередодні відвідали нашу громаду та вчетверте надали допомогу і громаді, і нашим воїнам, які у своїх розповідях багато уваги приділили роботі фермерів до входу Литви в ЄС та після, обов’язковість сплати податків та кримінальну відповідальність за ухилення, обов’язковість Асоціації , де тільки членство в ній гарантує підтримку різних державних програм та інше.

Перед зібранням було проведено детальний аналіз роботи підприємств, сплата ними податків до місцевого бюджету, наявність трудових ресурсів.

В 2022 році до бюджету селищної ради надійшло 140212 679 грн податків та зборів , серед яких 11429310 грн надходження від діяльності СФГ, що становить 8,2 % питомої ваги .

Найбільшими платниками являються СФГ «Едельвейс» - 5010114 грн, СФГ «Оксана» - 1444442 грн, СФГ «Злагода»- 621018 грн, ФГ «Агролан» - 531530 грн, ФГ «Агро-Юлем і Ко» 323043 грн.

Із 62 підприємств 11 не сплатили жодноі гривні, 13 сплатили за рік менше 10 тис. грн, 8 менше 20 тис. Грн.

37 підприємств немають жодного зареєстрованого працівника, що в мінімальному розрахунку зменшило надходження до бюджету ПДФО на суму 444 тис. Грн.

Головною метою зборів було об’єднання усіх ФГ та СФГ у єдину міцну організацію Асоціацію фермерських господарств та землевласників Любарщини.

Станом на 17.02. 2023 р у таку організацію входило лише сім СФГ.

Очолює Асоціацію голова СФГ «Злагода» Олексій Бугира.

Присутні голови господарств підтримали ідею розширення Асоціації та прямо на зібранні написали заяви на вступ.

Перед цим було одноголосно підтримано правила вступу до АФГ , серед яких:

- офіційне оформлення працівників на роботу

- сплата усіх необхідних податків

- сплата членських внесків

- заключення Угоди про соціальне партнерство із селищною радою.

Останнє було особливо актуальне, адже на зборах були присутні старости старостинських округів на територіях яких фермери проводять господарську діяльність.

Було внесено пропозицію надавати різноманітні послуги або (та ) придбання необхідних матеріалів для забезпечення та функціонування відповідних територій та закладів з розрахунку 200 грн за 1 га наявних в обробітку земель .

Серед виступаючих на зборах були Микола Данилевич, Володимир Черній, Мирон Сушицький, Станіслав Багінський, Володимир Колодяженський, Олександр Березенський, які ділилися досвідом, вносили пропозиції та озвучували проблеми роботи СФГ в період воєнного стану.

Прийнято рішення провести аналогічне зібрання через місяць із запрошенням на нього представників АгроХолдингів , які працюють на теренах Любарщини , голів ТОВ та ФОПів, які здійснюють діяльність у сфері сільського господарства.