Як стати донором крові
-
Вік від 18 років і вага від 50 кг.
-
Мати українське громадянство або бути іноземцем, що має постійну посвідку на проживання в Україні.
-
Не мати тимчасових або абсолютних протипоказів. Якщо вам властиві хронічні захворювання, ви приймаєте ліки чи стоїте на обліку, ви не можете бути донором тимчасово або взагалі. Варто проконсультуватись з нашим лікарем перед донацією.
-
Мати з собою паспорт та ідентифікаційний код.
ПІДГОТОВКА
-
За 5 днів до здавання крові слід відмовитись від прийому анальгетиків і аспірину, а також ліків, що їх містять (ці речовини погіршують зсідання крові).
-
Не вживати алкоголь за 48 годин та не курити за 1-2 години до здавання крові (дуже важливо!).
-
Виключити із раціону жирну, смажену, копчену, молочну їжу, тваринні жири, соління за 24-48 годин до донації. Інакше кров не пройде перевірку.
-
Обов’язково виспатись і з’їсти легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді). Каву пити не можна.
-
Не приходити здавати кров, якщо присутнє відчуття нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).
-
Під час огляду лікарем перед донацією відверто відповідати на запитання і не приховувати інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання.
АБСОЛЮТНІ ПРОТИПОКАЗИ ДЛЯ ДОНОРСТВА
-
ІНФЕКЦІЙНІ ТА ПАРАЗИТАРНІ ЗАХВОРЮВАННЯ
СНІД, ВІЛ-інфекція, сифіліс вроджений або набутий, вірусні гепатити B і C (крім гепатиту А, Боткіна, з ним МОЖНА здавати кров), позитивний результат дослідження на маркери вірусних гепатитів, усі форми туберкульозу, бруцельоз, сипний тиф, туляремія, лепра, хвороба Крейтцфельдта-Якоба, ехінококкоз, токсоплазмоз, філяріатоз, ришта, лейшманіоз.
-
СОМАТИЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ
-
злоякісні новотвори, хвороби крові, органічні захворювання центральної нервової системи, повна відсутність слуху і (або) мови, психічні захворювання, наркоманія, алкоголізм, серцево-судинні захворювання (гіпертонічна хвороба II-III ст., ішемічна хвороба серця, атеросклероз, аритмії, тромбофлебіт, вади серця);
-
хвороби органів дихання (бронхіальна астма, бронхоектатична хвороба, емфізема легень, обструктивний бронхіт, пневмосклероз);
-
хвороби органів травлення (ахілічний гастрит, виразкова хвороба шлунка і дванадцатіпалої кишки);
-
захворювання печінки і жовчних шляхів (хронічні захворювання печінки, у тому числі токсичної природи і неясної етіології, калькульозний холецистит, цироз печінки);
-
захворювання нирок (дифузні і вогнищеві ураження нірок, сечокам'яна хвороба);
-
захворювання сполученої тканини, променева хвороба, хвороби ендокринної системи, хвороби лор-органів (озена, інші гострі і хронічні важкі гнійно-запальні захворювання), очні хвороби (висока міопія - 5 діоптрій і більше, трахома, повна сліпота, залишкові явища увеїту);
-
захворювання шкіри (псоріаз, еритродермія, екзема, червоний вовчак, пухирчасті дерматози, розповсюдженні грибкові та гнійничкова поразки);
-
остеомієліт, оперативні втручання з приводу ампутації або резекції органа і трансплантації органів та тканин.
ТИМЧАСОВІ ПРОТИПОКАЗАННЯ ДЛЯ ДОНОРСТВА КРОВІ
Якщо у вас є захворювання, які не увішли у цей перелік, повідомте лікарю - питання про допуск до донорства вирішує наш лікар після консультації. Взяття крові та (або) її компонентів у донора дозволяється лише за умови, що здоров’ю донора не буде заподіяно шкоди.
Перелік протипоказань до донорства |
Усунення від донорства на |
Трансфузії компонентів крові (за винятком опікових реконвалесцетів та осіб, які імунізовані до резус-фактора) |
1 рік |
Період вагітності та лактації |
1 рік після пологів і не менше 3-х місяців після закінчення лактації |
Операції, у тому числі переривання вагітності (необхідно представлення довідки про характер та дату операції з лікувального закладу, або виписку з амбулаторної картки) |
1 рік після операції |
Нанесення татуювання, проколювання вух, пірсинг, лікування голковколюванням |
1 рік від часу закінчення процедури |
Перебування в закордонних відрядженнях тривалістю більше 2-х місяців |
6 місяців |
Перебування в ендемічних з малярії країнах тропічного та субтропічного клімату(Африка, Азія, Південна та Центральна Америка) тривалістю більше 3-х міс. |
3 роки |
Контакт з хворими на гепатит А |
3 місяці |
Контакт з хворими на гепатит В, С |
1 рік |
Перенесені інфекційні захворювання (які не вказані в розділі "Абсолютні протипоказання"): |
|
- малярія |
3 роки |
- черевний тиф |
1 рік |
- ангіна, грип, гостре респіраторне вірусне захворювання (після одужання) |
1 місяць |
- інші інфекційні захворювання |
6 місяців |
Гострі або хронічні запальні процеси у стадії загострення (незалежно від їх локалізації), температура тіла вище 37ºС |
1 міс. після закінчення гострого періоду |
Алергічні захворювання |
2 міс. після закінчення гострого періоду |
Видалення зуба |
14 діб |
Щеплення від: |
|
- вбитими та рекомбінантними вакцинами (правець, дифтерія, кашлюк, гепатит В, грип, холера, тиф та паратиф), анатоксинами |
10 діб |
- живими вакцинами (БЦЖ, віспа, червінка, поліомієліт, бруцельоз, чума, туляремія), введення протиправцевої сироватки |
1 міс. |
- сказу, введення імуноглобуліну проти гепатиту В |
1 рік |
- реакція Манту |
14 діб |
Медикаментозний курс лікування |
14 діб після закінчення курсу |
Період менструації |
не менше 5 діб після закінчення |
Вживання алкоголю |
48 годин |
ХАРЧУВАННЯ ПЕРЕД ДОНАЦІЄЮ
Включає овочі, фрукти, каші на воді, відварені або пропарені риба і м’ясо, хліб. Споживання великої кількості води до 2 л в день, чай, компот із сухофруктів. КАВУ НЕ ПИТИ!
ЗА ДЕНЬ ДО ЗДАЧІ ВИКЛЮЧИТИ:
-
копчена, гостра і смажена їжа з численними спеціями
-
ковбасні вироби
-
жирні сорти м’яса (свинина), шинку, сало
-
молочні продукти, вершки, масло
-
яйця
-
кетчуп, майонез
-
насіння, горіхи, фініки
-
шоколад, халва
-
цитрусові, авокадо, буряк, банани
-
газовані напої
ВІДМОВТЕСЬ ВІД ВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ЗА 48 ГОДИН ДО ПРОЦЕДУРИ!
РАЦІОН ХАРЧУВАННЯ ДОНОРА ПІСЛЯ ДОНАЦІЇ:
Для якнайшвидшого і повноцінного відновлення складу крові донору рекомендується вживання продуктів, що містять білки, залізо і кальцій, пити більше води.
Білки:
-
молоко і молочні продукти – кефір, сметана, сир, сири (тваринні білки),
-
м’ясо і м’ясні продукти, птиця, яйце, риба і морепродукти (тваринні білки),
-
квасоля, горох, соя, сочевиця, кукурудза (рослинні білки).
Залізо:
Червоні сорти м’яса (свинина, телятина), гречка, сочевиця, петрушка, шпинат, яблука, гранати.
Кальцій:
сир, яйця, риба, кунжут.