Фото без опису

  1. Вік від 18 років і вага від 50 кг.

  2. Мати українське громадянство або бути іноземцем, що має постійну посвідку на проживання в Україні.

  3. Не мати тимчасових або абсолютних протипоказів. Якщо вам властиві хронічні захворювання, ви приймаєте ліки чи стоїте на обліку, ви не можете бути донором тимчасово або взагалі. Варто проконсультуватись з нашим лікарем перед донацією.

  4. Мати з собою паспорт та ідентифікаційний код.

ПІДГОТОВКА

  1.  За 5 днів до здавання крові слід відмовитись від прийому анальгетиків і аспірину, а також ліків, що їх містять (ці речовини погіршують зсідання крові).

  2.  Не вживати алкоголь за 48 годин та не курити за 1-2 години до здавання крові (дуже важливо!).

  3.  Виключити із раціону жирну, смажену, копчену, молочну їжу, тваринні жири, соління за 24-48 годин до донації. Інакше кров не пройде перевірку.

  4.  Обов’язково виспатись і з’їсти легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді). Каву пити не можна.

  5.  Не приходити здавати кров, якщо присутнє відчуття нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).

  6.  Під час огляду лікарем перед донацією відверто відповідати на запитання і не приховувати інформацію про вживання ліків, алкоголю, наркотичних речовин і перенесені захворювання.

     
     

     

АБСОЛЮТНІ ПРОТИПОКАЗИ ДЛЯ ДОНОРСТВА

  1. ІНФЕКЦІЙНІ ТА ПАРАЗИТАРНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

СНІД, ВІЛ-інфекція, сифіліс вроджений або набутий, вірусні гепатити B і C (крім гепатиту А, Боткіна, з ним МОЖНА здавати кров), позитивний результат дослідження на маркери вірусних гепатитів, усі форми туберкульозу, бруцельоз, сипний тиф, туляремія, лепра, хвороба Крейтцфельдта-Якоба, ехінококкоз, токсоплазмоз, філяріатоз, ришта, лейшманіоз.

  1. СОМАТИЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ

  • злоякісні новотвори, хвороби крові, органічні захворювання центральної нервової системи, повна відсутність слуху і (або) мови, психічні захворювання, наркоманія, алкоголізм, серцево-судинні захворювання (гіпертонічна хвороба II-III ст., ішемічна хвороба серця, атеросклероз, аритмії, тромбофлебіт, вади серця);

  • хвороби органів дихання (бронхіальна астма, бронхоектатична хвороба, емфізема легень, обструктивний бронхіт, пневмосклероз);

  • хвороби органів травлення (ахілічний гастрит, виразкова хвороба шлунка і дванадцатіпалої кишки);

  • захворювання печінки і жовчних шляхів (хронічні захворювання печінки, у тому числі токсичної природи і неясної етіології, калькульозний холецистит, цироз печінки);

  • захворювання нирок (дифузні і вогнищеві ураження нірок, сечокам'яна хвороба);

  • захворювання сполученої тканини, променева хвороба, хвороби ендокринної системи, хвороби лор-органів (озена, інші гострі і хронічні важкі гнійно-запальні захворювання), очні хвороби (висока міопія - 5 діоптрій і більше, трахома, повна сліпота, залишкові явища увеїту);

  • захворювання шкіри (псоріаз, еритродермія, екзема, червоний вовчак, пухирчасті дерматози, розповсюдженні грибкові та гнійничкова поразки);

  • остеомієліт, оперативні втручання з приводу ампутації або резекції органа і трансплантації органів та тканин.

     
     

     

ТИМЧАСОВІ ПРОТИПОКАЗАННЯ ДЛЯ ДОНОРСТВА КРОВІ

Якщо у вас є захворювання, які не увішли у цей перелік, повідомте лікарю - питання про допуск до донорства вирішує наш лікар після консультації. Взяття крові та (або) її компонентів у донора дозволяється лише за умови, що здоров’ю донора не буде заподіяно шкоди.

Перелік протипоказань до донорства

Усунення від донорства на

Трансфузії компонентів крові (за винятком опікових реконвалесцетів та осіб, які імунізовані до резус-фактора)

1 рік

Період вагітності та лактації

1 рік після пологів і не менше 3-х місяців після закінчення лактації

Операції, у тому числі переривання вагітності (необхідно представлення довідки про характер та дату операції з лікувального закладу, або виписку з амбулаторної картки)

1 рік після операції

Нанесення татуювання, проколювання вух, пірсинг, лікування голковколюванням

1 рік від часу закінчення процедури

Перебування в закордонних відрядженнях тривалістю більше 2-х місяців

6 місяців

Перебування в ендемічних з малярії країнах тропічного та субтропічного клімату(Африка, Азія, Південна та Центральна Америка) тривалістю більше 3-х міс.

3 роки

Контакт з хворими на гепатит А

3 місяці

Контакт з хворими на гепатит В, С

1 рік

Перенесені інфекційні захворювання (які не вказані в розділі "Абсолютні протипоказання"):

 

- малярія

3 роки

- черевний тиф

1 рік

- ангіна, грип, гостре респіраторне вірусне захворювання (після одужання)

1 місяць

- інші інфекційні захворювання

6 місяців

Гострі або хронічні запальні процеси у стадії загострення (незалежно від їх локалізації), температура тіла вище 37ºС

1 міс. після закінчення гострого періоду

Алергічні захворювання

2 міс. після закінчення гострого періоду

Видалення зуба

14 діб

Щеплення від:

 

- вбитими та рекомбінантними вакцинами (правець, дифтерія, кашлюк, гепатит В, грип, холера, тиф та паратиф), анатоксинами

10 діб

- живими вакцинами (БЦЖ, віспа, червінка, поліомієліт, бруцельоз, чума, туляремія), введення протиправцевої сироватки

1 міс.

- сказу, введення імуноглобуліну проти гепатиту В

1 рік

- реакція Манту

14 діб

Медикаментозний курс лікування

14 діб після закінчення курсу

Період менструації

не менше 5 діб після закінчення

Вживання алкоголю

48 годин

 

 

 

 

 

ХАРЧУВАННЯ ПЕРЕД ДОНАЦІЄЮ

Включає овочі, фрукти, каші на воді, відварені або пропарені риба і м’ясо, хліб. Споживання великої кількості води до 2 л в день, чай, компот із сухофруктів. КАВУ НЕ ПИТИ!

ЗА ДЕНЬ ДО ЗДАЧІ ВИКЛЮЧИТИ:

  • копчена, гостра і смажена їжа з численними спеціями

  • ковбасні вироби

  • жирні сорти м’яса (свинина), шинку, сало

  • молочні продукти, вершки, масло

  • яйця

  • кетчуп, майонез

  • насіння, горіхи, фініки

  • шоколад, халва

  • цитрусові, авокадо, буряк, банани

  • газовані напої

ВІДМОВТЕСЬ ВІД ВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ ЗА 48 ГОДИН ДО ПРОЦЕДУРИ!

 

РАЦІОН ХАРЧУВАННЯ ДОНОРА ПІСЛЯ ДОНАЦІЇ:

Для якнайшвидшого і повноцінного відновлення складу крові донору рекомендується вживання продуктів, що містять білки, залізо і кальцій, пити більше води.

Білки:

  • молоко і молочні продукти – кефір, сметана, сир, сири (тваринні білки),

  • м’ясо і м’ясні продукти, птиця, яйце, риба і морепродукти (тваринні білки),

  • квасоля, горох, соя, сочевиця, кукурудза (рослинні білки).

Залізо:

Червоні сорти м’яса (свинина, телятина), гречка, сочевиця, петрушка, шпинат, яблука, гранати.

Кальцій:

сир, яйця, риба, кунжут.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису