Сіль і наше здоров’я
13 березня відзначається Всесвітній тиждень обізнаності про сіль. Більшість людей споживають сіль через оброблені продукти або додають її в їжу в процесі приготування. У той час як невелика кількість солі необхідна для нашого здоров'я, занадто велика її може призвести до підвищення ризику появи ряду захворювань.
Цифри і факти
• Харчова сіль являє собою сполуку хлориду натрію і має формулу NaCl.
• Натрій відіграє ключову роль у передачі всіх сигналів усередині клітин, а також у мозок і з нього.
• Фізіологічна норма споживання солі на день для дорослої людини становить 5 грамів - це приблизно 1 чайна ложка. Стільки солі потрібно організму для підтримання водно-мінерального балансу, проведення нервових імпульсів і роботи м'язів.
• Для дітей норма менша. Вона залежить від віку дитини. Наприклад, у перші роки життя (від одного до двох років) добова норма солі для дитини становить лише 1-2 грами.
• З одного боку, може здатися, що дотримуватися норми споживання не складно - чайна ложка на всі прийоми їжі. Проте не слід забувати про вже готові продукти. Відомо, що 75% від добової норми солі люди споживають саме з ними.
• Чимало людей норму споживання солі значно перевищують. У середньому українські жінки щодня з'їдають майже 10 грамів солі, а чоловіки – 13 грамів. Це є однією з причин розвитку гіпертонії, хвороб серця, проблем із нирками та суглобами.
• Купуючи сіль, краще віддати перевагу йодованій - вона принесе більше користі організму.
• У 1950-х роках у Швейцарії до кухонної солі почали додавати 2% фторидів і йодидів, які мали перешкоджати поширенню карієсу в населення. Метод спрацював, через що технологію швидко підхопили німці, французи, а потім і весь світ.
Користь споживання солі
• Сіль має життєво важливе значення і бере участь у підтримці та регулюванні водного балансу в організмі.
• До складу солі входить натрій, без якого неможливий нормальний баланс рідини в нашому організмі (кров, лімфа, травні соки), що доставляє кисень і поживні речовини в усі органи.
• Сіль відновлює і водно-сольовий, і кислотно-лужний баланс в організмі, нормалізує рівень шлункового соку, є природним антибіотиком, що знищує бактерії в продуктах.
• Сіль здатна утримувати вологу в організмі людини.
Шкода від надміру солі
• Сіль є одним з основних факторів ризику серцево-судинних захворювань.
• Надмірне споживання продуктів з високим вмістом солі призводить до гіпертонічних кризів, інфарктів, проблем із судинами, розвитку остеопорозу та каменів у нирках; спричиняє порушення роботи головного мозку, особливо пізнавальних здібностей (пам'яті, мислення, інтелекту); сприяє розвитку розсіяного склерозу.
• Надлишок солі впливає на зовнішній вигляд людини, спричиняючи набряклість, припухлість і мішки під очима
Сіль та високий тиск
З погляду дії на організм людини, здатність хлориду натрію (солі) зв'язувати воду становить небезпеку для серця і судин. Всього 1 грам кухонної солі може утримати в організмі 100 мл води. Це означає, що серцю доводиться працювати з більшим навантаженням, щоб «переганяти» більшу кількість рідини. Для гіпертоніків це особливо небезпечно, бо призводить до підвищення артеріального тиску. За даними досліджень, скорочення споживання солі до 6 грамів на день призводило до зниження артеріального тиску на 10 мм рт.ст.
Як не зловживати сіллю: 7 порад
1. Соліть страву не в процесі приготування, а безпосередньо перед їжею. У цьому разі смакові рецептори одразу отримають сигнал про солоність. Якщо ж приправити їжу в процесі готування, смак солі стає менш вираженим і організм не відразу «розпізнає» його. Звідси - схильність досолювати готову їжу у багатьох любителів солоного.
2. Приберіть сільничку подалі з обіднього столу. Нерідко ми присмачуємо їжу за звичкою, не замислюючись (і навіть не спробувавши). Якщо солі під рукою не буде - можливо, ви й не згадаєте про неї.
3. Відмовтеся від солоних закусок і продуктів швидкого приготування. Горішки, чіпси, сухі супи, локшина, пюре з розряду «просто додай води» - зазвичай все це забезпечене сумішшю приправ та іншими харчовими добавками, до яких входить дуже багато солі. Якщо відмовитися від такої їжі, раціон стане набагато здоровішим.
4. Вживаючи консервовані овочі, спочатку промийте їх від розсолу у звичайній воді. А якщо доступні свіжі овочі - краще віддати перевагу їм.
5. Зверніть увагу на сіль зі зниженим вмістом натрію. Такий продукт значно корисніший. Також низка досліджень показала, що кориснішою за звичайну кухонну сіль є крупна морська сіль. Відсоток вмісту натрію в ній нижчий, хімічний склад - багатший, за рахунок того, що у великих кристалах більше залишкової вологи.
6. Замініть частину солі в раціоні ароматними пряними травами. Звичні кожному трави (кріп, петрушка, селера та зелена цибуля), а також більш екзотичні (базилік, чебрець, розмарин, майоран, імбир, кмин) зроблять смак кожної страви насиченим і цікавим. Крім того, трави є джерелом антиоксидантів, які послужать добру службу імунітету.
7. Урізноманітніть раціон продуктами, багатими на калій (банани, картопля, шпинат). Калій допомагає швидше вивести надлишки солі з організму.
Будьте здорові!
Відділ комунікації, організаційної та інформаційно-роз’яснювальної роботи ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України».