Фото без опису

  ВОДА- джерело життя. Організм новонародженого немовляти більше чим на 70 відсотків складається із води. З віком її кількість поступово зменшується. Саме вода в людському організмі є тим середовищем,в якому безперервно проходять процеси обміну речовин,що складають основу здоров я.

        Якщо без їжі людина здатна  прожити не один тиждень,то без води загине за декілька діб. Потреба в ній дорослого визначається з розрахунку 40 мл на один  кілограм ваги, а для дітей раннього віку (до 3-х років) життя цю цифру слід потроювати.

        На території  Любарської громади функціонує змішана система водозабезпечення Жителі Любара та безпосередньо прилеглих до нього населених пунктів, а також сс..Кириївка, Горопаї, Липне, В. Волиця, Мотовилівка мають можливість скористатись послугами комунального та сільських водопроводів . Частково вирішеною є ця проблема і в Новій Чорторії  за рахунок постачання води з відомчої розподільчої мережі.

        РЕШТА населення,а це переважна його більшість,  користується водою з децентралізованих джерел: шахтні криниці,артезіанські індивідуальні колодязі чи свердловини.

        Протягом останніх трьох років, з щоквартальною періодичністю, за кошти з державного бюджету, в порядку соціально-гігієнічного моніторингу проводилися лабораторні випробовування води питної лише з  трьох д ж е р е л :

артсвердловини Любарського КП «Добробут»,що знаходиться у Старому Любарі,  шахтного колодязя  в смт. Любар вул.Медична та каптажу громадського користування з набережної  р. Случ (район п’ятиповерхових житлових будинків по вул. Незалежності).

           За санітарно- хімічними, мікробіологічними, токсикологічними, радіологічними, паразитологічними, вірусологічними показниками (дослідження проводились профільними лабораторіями в Бердичівському районному  відділі та Житомирському обласному центрі) зразки води із згаданої артсвердловини, відповідали вимогам державним санітарним нормам.

          Вода з шахтного колодязя та каптажу є небезпечною для вживання,так як вміст нітратів в ній постійно перевищував максимально допустимий  показник (50 мг/дм3) :        в першому- до двадцяти разів,у другому-до восьми.

    Також у цих джерелах виявляються бактерії групи кишкової палички,що є загрозою виникнення та поширення гострих кишкових інфекцій.  Щорічне проведення навесні та восени профілактичної дезінфекції криниць попереджає бактеріальне забруднення води  в них.

          Крім того,за державні асигнування  на вміст нітратів   досліджується також вода,якою користуються у сім’ях,де проживають вагітні жінки та діти раннього віку.

       За минулий рік із  83 таких проб, половина  не відповідала нормативним вимогам. Практично,на території громади немає ні одного  пункту, жителі якого б,в тій чи іншій мірі не ризикували б здоров’ям  по причині вживання неякісної води.

          В окремих  зразках доставлених  з сс..Коваленки, Демківці, Борушківці, Семенівка, Авратин,Липне,Меленці,Панасівка,М.Браталів,  Н.Чортория, Стрижівка  фактично вміст нітратів перевищував допустимий  в десятки разів. Не різниться суттєво по вмісту нітратів і вода,що доставлялась для досліджень з Ст.Любара, Ст.Чорториї, Кириївки, Юрівки, Березівки,Гринівців,Коросток,Филинців,Бичеви,Великого Браталова, Любара та інших.

        Високий вміст нітратів у воді складає небезпеку для здоров’я,особливо для новонароджених та малюків. Це варто пам’ятати матерям чиї діти знаходяться на штучному або змішаному вигодуванні..Адже,якщо для дорослої людини нітратне навантаження у 500мг рахується допустимим,то для діток доза в 10 мг вже є токсичною,а в 50 мг- с м е р т  е л ь н о ю.

     Забруднена нітратами вода викликає таке захворювання,як водно-нітратна метгемоглобінемія. Зумовлене воно  порушенням функції крові,з якою пов’язане забезпечення організму к и с н е м.

    Крім того, доведено,що саме нітрати від’ємно впливають на імунно-захисні функції людського організму. Хвороби органів травлення,серцево-судинної,дихальної систем,онкологічну патологію,інші негаразди провокує забруднена нітратами вода.

    Враховуючи,що на конкретних територіях,горизонти грунтових вод практично лежать на одному рівні,власникам децентралізованих  джерел варто лабораторно перевіряти якість води,що використовується для пиття та харчування.

     Памятайте ! Якісна питна вода з давнини вважається святою. Вона береться із землі та дає життя всьому живому.

 

                                       Любарське відділення ДУ «Житомирський ОЦКПХ МОЗУ»