ЩО  ТРЕБА  ЗНАТИ  ПРО  ТУБЕРКУЛЬОЗ?

 24 березня  відзначаються Всесвітній день боротьби з туберкульозом (з 1993 року) та Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом (з 2002 року). Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) ще у 1993 році оголосила  туберкульоз національним лихом.

Цифри і факти

 Туберкульоз — інфекційна хвороба, що викликається мікобактеріями туберкульозу (бактеріями комплексу Mycobacterium tuberculosis).

 Найбільш поширеним є туберкульоз легень, але хвороба може вражати й інші органи та системи організму, крім волосся та нігтів.

 Передається туберкульоз від людини, яка має відкриту форму хвороби (з активним бактеріовиділенням) до іншої людини повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, розмови, чхання. 

 Ризик інфікування залежить від тривалості та інтенсивності контакту та від кількості бактерій, які вдихає здорова людина. Вірогідність розвинення хвороби після контакту з бактеріями залежить від стану імунної системи. 

  Туберкульоз — виліковне захворювання.  Успіх лікування залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків.

Щороку від туберкульозу помирають близько 1 мільйона людей у всьому світі (понад 4000 щодня).

 Україна знаходиться серед країн, де це захворювання досить поширене. В середньому щороку діагноз туберкульоз отримують  20-25 тисяч жителів України.

 В лютому 2023 року в Україні зареєстровано 1 855 випадків туберкульозу,

На Житомирщині у 2022 році виявлено 645  нових випадків туберкульозу – що на 47 випадків (або на 9,4%) більше за показник  2021 року.

На обліку в спеціалізованих медичних закладах у 2022  в Житомирській області році перебувало 490 хворих на активні форми туберкульозу.

Характерні симптоми туберкульозу: 

 поступовий початок захворювання протягом кількох тижнів, інколи — місяців;

 зниження працездатності, загальна втомлюваність;

незначний підйом температури тіла до 37–37,2° С, при важких формах — виражена лихоманка;

 підвищена пітливість вночі;

 зниження маси тіла без «визначеної» причини;

 кашель понад 2 тижні, періодичний, як правило з мокротинням;

 задишка (утруднене та прискорене дихання);

 кровохаркання.

Групи ризику

1. ВІЛ-інфіковані особи.

2. Особи, які контактують з хворими на туберкульоз (сімейні чи професійні контакти).

3. Особи із захворюваннями, що призводять до послаблення імунітету.

4. Курці, особи, що зловживають алкоголем чи вживають наркотики.

5. Іммігранти та біженці з регіонів з високою захворюваністю на туберкульоз.

6. Особи, що перебувають за межею бідності.

7. Особи без визначеного місця проживання.

8. Пацієнти психіатричних закладів.

9. Особи, які перебувають під вартою в установах виконання покарань.

10. Працівники пенітенціарних установ, психіатричних закладів та працівники закладів охорони здоров’я, які мають часті контакти з хворими на туберкульоз особами.

Діагностика туберкульозу

 Для того щоб діагностувати хворобу, сімейний лікар проводить скринінг, оцінює ризик захворювання і направляє, за необхідністю, на обстеження до фтизіатра.

 Фтизіатр робить рентгенологічне обстеження, аналіз харкотиння за допомогою молекулярно-генетичної експертизи або мазку мокротиння і, згідно із результатами, встановлює діагноз.

 Знімок легень роблять в рентген-кабінеті лікарні за направленням сімейного лікаря. Заздалегідь готуватися до цього не потрібно.

 Необхідність додаткового обстеження  визначає фтизіатр. Це може бути: бронхоскопія, комп'ютерна томографія або інші специфічні дослідження, залежно від ураженого органу.

 Лікування

Лікування від туберкульозу в Україні - безкоштовне! Під час амбулаторного лікування хворий отримує препарати за місцем лікування. 

Амбулаторна форма лікування має переваги:

 пацієнтові немає необхідності лежати в стаціонарі у лікарні;

 хворий може бути поруч із сім'єю;

 в деяких випадках пацієнт може продовжувати працювати.

 Пройти тестування (аби визначити потенційну захворюваність на туберкульоз)   можна онлайн за посиланням:  http://tbtest.phc.org.ua/

 Пам’ятайте!   Якщо виявити хворобу на ранній стадії – її  можна лікувати амбулаторно та не боятися ускладнень.

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».