4 квітня відзначається Міжнародний день вітаміну С. Цей вітамін (який також називають  аскорбіновоюФото без опису кислотою) відіграє важливу роль у життєдіяльності людського організму. 

Цифри і факти

 Вітамін С до списку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров'я.

 1928 року Альберт Сент-Дьйордьї виділив із надниркових залоз речовину, яку він назвав «гексуроновою кислотою». Чотири роки потому, 4 квітня 1932 року, Чарльз Глен Кінг виділив у своїй лабораторії вітамін С і дійшов висновку -- це те саме, що й «гексуронова кислота». Норман Хаворт вивів хімічну структуру вітаміну С у 1933 році .

 Добова доза вітаміну С – 75-90 г на добу.

 Після 30 років здатність організму засвоювати вітамін С знижується, внаслідок чого на обличчі з'являються зморшки, темні плями та інші процеси старіння.

 У XVIII столітті саме цинга (нестача вітаміну С) була основною причиною смерті у моряків, а навіть не піратські сутички чи шторми.
 
 Чому важливий вітамін С?

• зміцнює імунну систему;

 бере участь в багатьох різноманітних життєво-важливих процесів; 

 розчиняє токсичний білок, який накопичується в мозку людей із хворобою Альцгеймера;

 бореться з інфекціями;

 поліпшує  всмоктуваність заліза;  

 захищає від цинги;

• запобігає захворюванням серцево-судинної системи та онкології;

 контролює рівень холестерину;

 знижує  ризик розвитку катаракти;

 підтримує функціональний  стан нирок, очей і нервової системи в людей, які страждають на цукровий діабет;

• запобігає передчасній  появі  проявів старіння - зморшкам, віковим плямам, зниженню еластичності шкіри, крихкості судин.

 зменшує тривалість застуди;

 прискорює загоєння ран;

• допомагає в лікуванні астми.

 

Чим небезпечний дефіцит вітаміну С?

 сухість шкіри;

 болі в м'язах і суглобах;

 слабкість волосяних фолікулів;

• втрата ваги;

 кровоточивість ясен;

 кровотечі з носа;

• тривале загоєння ран.

 

Де знаходиться вітамін С?

 Цей вітамін міститься практично у всіх овочах і фруктах, а також в зелені. Особливо багатим є його вміст  у полуниці, смородині, чорниці, аґрусі, огірках, помідорах, перці.  Також його багато в апельсинах, грейпфрутах,     броколі та ківі.

 В аптеках можна купити аскорбінову кислоту – це також    вітамін C, просто в дещо іншій формі.

 Вміст вітаміну C зменшується, якщо свіжі фрукти та овочі піддаються тепловій обробці. 

 У більшості тварин (наприклад, кішок) вітамін С синтезується з глюкози.  Але людина внаслідок мутації давно втратила цю здатність - тому вона отримує цей вітамін з їжею. Різноманітний збалансований раціон з великою кількістю свіжих фруктів і овочів допоможуть вам почуватися добре в будь-яку пору року.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».