«ЗДОРОВ´Я ДЛЯ ВСІХ»

Дата: 05.04.2023 15:45
Кількість переглядів: 188

Фото без опису

Цьогоріч ці слова визнані гаслом Всесвітнього ювілейного Дня здоров’я започаткованого міжнародним співтовариством 7 квітня 1948 року.

    Не відсутність  хвороб чи вад , а стан повного фізичного,психологічного та соціального благополуччя  складають основу здоров´я . Науковцями доведено,що чи не   наполовину цей безцінний дар залежить  від способу життя кожного із нас, наступні  20 відсотків прив´язуються до соціальних та екологічних  складових , ще 20% - до  генетичної спадковісті і лише на 10% - залежать від  закладів охорони здоров ´я  й доступу до медичної допомоги.

     Перераховані чинники мають бути тісно взаємопов’язаними. Фізичний стан, психоемоційна врівноваженість, духовна культура, реалізація власних здібностей, стосунки в соціумі та  в сім´ї, праця, відпочинок, матеріальний  та соціальний захист,стабільність -це далеко неповний складний феномен,який в цілому визначає стан здоров’я.

     Через безладне харчування , шкідливі звички ми втрачаємо свій внутрішній потенціал  та нервову систему.

    « Ми є те,що їмо та п´ємо »- цим простим і доступним застереженням досить багато років,але своєї актуальності вони не втратили і сьогодні. «Хто розумний господар своїх бажань-той має здоровя » - так гласить давня народна мудрість.

    Харчування населення залишається однією із значимих соціально-економічних проблем. Після серцево-судинних,хвороби органів травлення посідають друге місце.     Серед чинників,що дочасно забирають людське життя чи не половина безпосередньо  спричинена неправильним  харчуванням. Підвищений  холестерин, надлишкова маса тіла, зловживання алкоголем, сіллю, обмежене споживання овочів і фруктів, недостатньо очищена питна вода є прямими ризиками ,які від’ємно впливають на показники,пов’язані з індексом  здоров’я  нації.

    На жаль,структура нашого харчового раціону різко змінюється. Не завжди він збалансований,фізіологічно повноцінний. В меню спостерігається зниження продовольчого асортименту, багатого  на білки,які  вважаються основним «будівельним матеріалом» для людського організму: молока, мяса, риби, яєць, а також овочів і фруктів. Натомість прослідковується надмірне споживання тваринних жирів,хлібобулочних,інших борошняних і круп’яних виробів.

        Рафінований цукор та продукція  з його складом,гострі кетчупи, соуси, маринади, смажена  та їжа «швидкого приготування»,маргарини,копченості,продукція,що містить промислові консерванти - цей   наведений перелік є улюбленим,відмовлятись від них не варто,але завжди і в усьому має бути межа і міра.

       Не бажано їсти,якщо не хочеться,організм повинен « заробити » їжу. Поганий настрій,гнів,роздратування ,незадоволення за столом - не на користь процесам травлення. Не варто також спішити та ковтати їжу не пережованою. Це застереження допоможе зберігати жовчний міхур здоровим. До речі, він крім своєї основної функції, ще й  сильно впливає на роботу мозку. За тривалого пережовування  робота жовчного міхура,а відповідно і  мозку, значно поліпшується.

     Їжа також повинна містити клітковину,а це означає,що в щоденному харчовому раціоні мають бути фрукти,овочі та продукти Їх переробки. Частка цього здорового раціону  має складати не менше 30 відсотків від загального.

    Запамятайте : багато вітамінів не буває,а ось авітамінози ,особливо  весною,можна зустріти на кожному кроці.

            Ранню профілактику захворювань  неінфекційного походження  починати вже треба з повноцінного харчування немовлят. Діти  першого року життя мають отримувати  материнське молоко. Відсутність його в їхньому раціоні в подальшому може провокувати шлунково-кишкові захворювання,зниження імунітету,алергійні реакції,ендокринні та інші проблеми.

     Якісне молоко, кисломолочна продукція, м’ясні, рибні, овочеві, плодові пюре, свіжа вітамінна сировина рослинного походження – це  також незамінний перелік в  харчовому раціоні дітей раннього віку життя.

      Пам’ятайте ! Бути здоровим - значить бути багатим, інвестуючи у здоров´я - ми забезпечуємо своє майбутнє.

                                                      Любарське відділення ДУ «Житомирський ЦКПХ МОЗУ»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь